Moldova, noul Eldorado al investitorilor români

Republica Moldova ar putea deveni noul rai al investiţiilor pentru oamenii de afaceri români care vor să se ex¬tindă în afara ţării. Autorităţile moldovene se pregătesc de o perioadă de privatizări care să atragă fonduri din afara ţării.

Operatorul telecom, banca, aeroportul, industria alimentară sunt pe lista activelor care vor fi înstrăinate în următorii ani, potrivit vicepremierului moldovean, Valeriu Lazăr. „Avem o agendă de privatizare pe care o vom anunţa imediat după scrutinul electoral pentru locale din această perioadă, dar în două săptămâni vom scoate pe Bursa de Valori Chişinău participaţiile noastre la o serie de societăţi din diferite sectoare, şi pe agroalimentare, şi pe partea de energie, iar privatizările cele mai mari, mai interesante, acum le pregătim“, ne-a spus Lazăr. Şi oamenii de afaceri din România speră ca situaţia politică din Moldova să fie stabilă pentru a putea investi cu încredere în zonă.

„Am, de vreo opt ani, o afacere în Republica Moldova. A fost o perioadă mai grea, dar în ultimii ani situaţia s-a schimbat, şi acum este bine de investit în această ţară“, a spus preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România, Florin Pogonaru.

Autorităţile moldovene intenţionează să dea drumul privatizărilor, astfel încât firmele româneşti vor avea de unde alege. „Privatizările sunt dintotdeauna un subiect sensibil din punct de vedere politic şi de aceea aşteptăm o perioadă de stabilitate politică. Aceasta ar însemna să avem în faţă trei-patru ani fără alegeri ca să putem lansa aceste reforme“, a precizat vicepremierul moldovean.

Reprezentanţii companiilor româneşti sunt deschişi propunerii de a investi în Moldova, mai ales după ce în ultimii ani relaţiile dintre cele două state s-au îmbunătăţit vizibil. „Relaţiile noastre cu Republica Moldova sunt foarte bune în acest moment, suntem ajutaţi din punct de vedere politic pentru a putea penetra piaţa din Moldova“, a spus patronul firmei de procesare a cărnii Cris-Tim, Radu Timiş.

Legislaţie modificată

Autorităţile modovene aşteaptă firmele româneşti să investească în toate domeniile pe care le consideră atractive, iar interesul nu lipseşte, deja multe companii româneşti investind în Republica Moldova. „Interes există. Şi nu doar din partea societăţilor pur româneşti. Problema cu originea capitalului este relativă. De exemplu, la BCR este Erste în spate; ca şi în cazul Petrom, sunt societăţi româneşti, dar cu capital din afară. O serie de multinaţionale care la timpul lor şi-au relocalizat către România afacerile, mai ales în zona industriilor, continuă acum procesul de relocalizare către Republica Moldova, care este următoarea zonă în vizorul marilor producători. Concerne industriale mari, care cu câţiva ani în urmă, în goana după optimizarea costurilor, au ales România sau Bulgaria ca destinaţie, se orientează acum către Republica Moldova. Noi ne-am pregătit pentru acest val de investiţii“, a spus Lazăr. În acest sens, oficialul moldovean a explicat că legislaţia va fi schimbată pentru a scoate la vânzare diferite active ale statului, considerate până acum strategice.

Articolul integral: www.capital.ro