Modificarile schemei de sprijin pentru energie verde dă subvenţii mai mari noilor investitori
Investiţiile in eoliene şi hidrocentrale mici care vor intra in funcţiune din prima zi a anului viitor vor primi mai multe certificate verzi decat proiectele care deja funcţionează şi care au trecut in vara aceasta printr-o modificare a schemei de sprijin.

"De la 1 ianuarie 2014, proiectele eoliene noi puse in funcţiune vor primi 1,5 certificate verzi pe fiecare megawatt-oră, in loc de două, proiectele solare vor primi trei in loc de şase, iar hidrocentralele vor primi 2,3 certificate in loc de trei. Modificarea se aplică numai proiectelor noi şi nu se cumulează cu modifiŹcările intrate in vigoare de la 1 iulie", a explicat Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare in domeniul Energiei.
Oamenii din piaţă spun insă că Hotararea de Guvern este scrisa ambiguu, la randul lor avand nevoie de explicaţii din partea ANRE pentru a inţelege prevederile noii legislaţii.
Cum va arăta schema?
"Iţi trebuie o traducere in limba romană ca să inţelegi noul text de modificare a schemei de sprijin, dar după ce am cerut şi noi explicaţii, am inţeles că de la 1 ianuarie 2014 proiectele eoliene vor primi 1,5 certificate", spune Ionel David, directorul executiv al Asociaţiei Romane pentru Energie Eoliană.
Potrivit textului iniţial al schemei de promovare pentru energie verde, fiecare megawatt-oră produs de un proiect eolian primea 2 certificate verzi, pentru proiectele solare se acordau 6 certificate, iar hidrocentralele mici primeau 3 certificate pentru fiecare megawatt-oră de curent injectat in sistem. Schema a fost gandită de statul roman pentru a-şi atinge ţintele privind ponderea pe care energia regenerabilă o are in consumul total, ţinte obligatorii din postura de ţară membră a UE.
Problema a fost că deşi iniţial schema a avut un impact pozitiv neaşteptat, odată cu venirea crizei ea a devenit din ce in ce mai greu de suportat pentru consumatorii finali, ale căror facturi au crescut sub povara subvenţiilor "verzi". De la numai 14 MW in proiecte eoliene in 2009, Romania a ajuns anul acesta la peste 2.450 MW la finalul lunii octombrie după investiţii de peste 3,6 mld. euro, in timp ce proiectele solare au ajuns la 660 MW, de la nici măcar 1 MW in 2009, după investiţii de peste un miliard de euro. In 2012, subvenţiile pentru energia verde au ajuns la circa 300 de milioane de euro, potrivit Transelectrica.
La inceputul acestui an insă, ANRE a publicat un raport ale cărui concluzii arătau clar că schema de sprijin pentru energia verde este mult prea generoasă şi că trebuie redusă.
Practic, concluziile acelui raport intră in vigoare din prima zi a anului viitor, acesta fiind primul termen legal in care se putea aplica această reducere. Reducerile se aplică numai pentru proiectele care intră in funcţiune de la 1 ianuarie 2014.
Sursa:ZF.ro
03-01-2014