Mittelstand sau IMM-urile germane: afaceri de succes chiar şi în criză aproape imposibil de copiat

Philipp Klais, care deţine un producător de orgi în Bonn - o afacere fondată de stră-străbunicul său în 1882, este rugat în fiecare săptămână de oficiali străini, unii dintre ei veniţi de foarte departe, din ţări precum Coreea, să fie lăsaţi să-i viziteze compania. Acest lucru îl uimeşte.

Ei caută sectretul succesului nostru. Dar nici noi nu ştim care este. Pur şi simplu facem ceea ce facem în ultimii 130 de ani", a explicat Klais. Orgile sale tronează în săli de concerte din întreaga lume, din Taiwan până în Argentina, scrie agenţia Thomson Reuters.

"Mittelstandurile" germane, firme produ¬cătoare mici şi mijlocii adesea deţinute de familii, au devenit motiv de invidie din partea liderilor politici şi din afaceri din întreaga lume, dornici să le copieze. IMM-urile sunt coloana vertebrală a economiei germane, cea mai mare din Europa şi motorul de creştere al continentului.

"Unele state nu s-ar fi cufundat în crize atât de adânci dacă ar fi avut IMM-uri mai puternice", a declarat ministrul adjunct al economei, Ernst Burgbacher, alimentând mândria unui sector care contribuie cu jumătate la PIB-ul german şi a ajutat ţara să treacă cu bine prin criza financiară globală.

Dar "Mittelstandurile", ale căror rădăcini se pierd în sătuleţele din Germania medievală şi care-şi trag seva din cultura conservatoare a oraşelor mici, sunt un model care nu poate fi exportat automat în societăţi fundamental diferite.

Cititi articolul integral in ZF.ro

14-Dec-2012