Marius Ghenea: "Suntem un număr doi profitabil, care ţine pasul cu eMAG"
Unul dintre cei mai cunoscuţi antreprenori români şi preşedintele Fit Distribution, Marius Ghenea, consideră că locul doi în piaţa de comerţ electronic pe care îl ocupă este onorabil şi mizează în continuare pe strategia multibrand, mai degrabă decât pe un singur magazin de genul „de toate pentru toţi“

Omul de afaceri Marius Ghenea cumpăra în urmă cu trei ani PC Garage şi declara despre tranzacţie că este „cea mai importantă consolidare din întregul retail online românesc de la începuturi şi până în prezent“.
Majoritatea analiştilor se aşteptau ca PCGarage.ro, împreună cu PCfun.ro şi Electrofun.ro, să formeze un adversar de temut în faţa lui eMAG, liderul pieţei de comerţ electronic, însă acest lucru nu s-a întâmplat.
Diferenţa dintre afacerile eMAG şi Fit Distribution, care încorporează printre altele Pcfun, PC Garage, Electrofun, Garage Mall, a fost în 2011 de peste 100 de milioane de euro. Dacă eMAG a realizat o cifră de afaceri de 145 de milioane de euro, Fit Distribution a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 40 de milioane de euro, în creştere cu 28% faţă de anul anterior.
Marius Ghenea spune că nu s-a creat nicio prăpastie între Fit Distribution şi eMAG, ci dimpotrivă. „Dacă vă uitaţi pe cifrele istorice din comerţul online, o să vedeţi că întotdeauna eMAG a fost de câteva ori mai mare decât următorul jucător. Noi am reuşit să ţinem pasul cu ei, faţă de alţi jucători din comerţul online, şi probabil chiar am micşorat această diferenţă“, declară Ghenea.
Omul de afaceri a mizat, încă de la începuturile Fit Distribution, pe o platformă multibrand şi pe o strategie multibrand. Magazinele online din grup au un nucleu comun, însă abordează individual clienţii. „Dacă am fi fost un singur magazin online, care să concureze cu eMAG, cu siguranţă ar fi fost mult mai dificil“, recunoaşte Ghenea.
Omul de afaceri spune că aşa cum Fit Distribution este la mare distanţă de eMAG, şi restul concurenţilor sunt la mare distanţă de grup. „Suntem un număr doi profitabil, care creşte destul de bine şi încercăm să ne diferenţiem prin a oferi nişte servicii ceva mai specializate decât eMAG, care este un magazin de genul «de toate pentru toţi» “, afirmă el.
Cititi articolul integral inCapital
Cititi si Naspers a cumparat 70% din eMag cu 83 de milioane de dolari