Marfin Bank a preluat cea mai mare parte a activelor Bank of Cyprus din Romania

Marfin, subsidiara locală a Cyprus Popular Bank, a preluat depozitele şi o parte din creditele sucursalei de la Bucureşti a Bank of Cyprus, tranzacţie care pune capăt unei situaţii de criză fără precedent în ultimul deceniu.

Banca centrală a Ciprului a hotarat transferul depozitelor şi al unei părţi din creditele sucursalei de la Bucureşti a Bank of Cyprus către Marfin, subsidiara Cyprus Popular Bank, a anunţat aseară BNR. Depozitele vor ajunge astfel sub schema locală de garantare, iar conturile de peste 100.000 de euro vor fi scutite de taxarea cu până la 60% decisă de autorităţile din insulă.

„Acest transfer vizează toate depozitele clienţilor sucursalei Bank of Cyprus, persoane fizice şi companii, cu excepţia depozitelor constituite de unii clienţi drept garanţii pentru creditele primite. În contrapartida acestor depozite asumate de Marfin Bank, prin protocolul de predare-primire, Bank of Cyprus a transferat lichidităţi substanţiale, precum şi un portofoliu de credite de bună calitate, cu garanţii solide, acordate persoanelor fizice şi IMM-urilor“, se arată într-un comunicat transmis de BNR.

Bank of Cyprus România mai are depozite de sub 100 de milioane de euro, potrivit unor informaţii din piaţa, în condiţiile în care în septembrie anul trecut depozitele se apropiau de 250 de milioane de euro.

Banca s-a confruntat în a doua jumătate a lunii martie cu un val de retrageri accelerat de criza cipriotă, ceea ce a condus la decizia de suspendare a activităţii la începutul acestei luni. Clienţii nu au avut acces la depozite în ultimele trei săptămâni, doar sumele din conturile curente fiind accesibile prin intermediul cardurilor de debit.

Sumele vor fi disponibile după transferul către Marfin.

Clienţii transferaţi vor putea derula operaţiuni prin sucursalele Marfin, dar nu este specificat un termen la care clienţii ar trebui să aibă acces la fondurile proprii. Bank of Cyprus va continua să deruleze operaţiuni ce vizează gestiunea portofoliului de credite rămase şi care au ca sursă de finanţare linii de credit de la banca-mamă.

Bank of Cyprus avea credite de retail de aproape 44 mil. euro în septembrie anul trecut, potrivit ultimelor date disponibile. Creditele pentru IMM-uri se ridicau în acelaşi timp la 56 mil. euro. Creditele corporate se ridicau la 470 mil. euro.

Spre deosebire de Bank of Cyprus, care este sucursală a băncii-mamă din Cipru, iar depozitele atrase sunt garantate de schema specifică din Cipru, Marfin este entitate juridică română şi este reglementată de BNR, iar depozitele sunt garantate local. Marfin avea la sfârşitul anului trecut depozite de 183 mil. euro, cu 11% peste nivelul din 2011. După transferul depozitelor de la Bank of Cyprus, resursele atrase de bancă ar urma să crească cu 50%.

De altfel, surse bancare afirmă că principala problemă a constituit-o acoperirea cu resurse financiare a depozitelor de până la 100 mil. euro rămase în Bank of Cyprus după mai multe retrageri în luna martie. Salvarea depozitelor, inclusiv a celor de peste 100.000 de euro, a reprezentat principala miză a dialogului dintre BNR şi banca centrală a Ciprului.

Sursa: Zf.ro

30-04-2013