Manelizarea legislației fiscale

Parcurgând recentele modificări aduse codului fiscal prin OUG nr.102 / 2013, am avut senzația că actualul referenţial normativ din domeniul fiscal tinde să semene, tot mai mult, cu o manea.

Tot așa cum manele sunt o înșiruire dezordonată de exprimări de multe ori agramate, care au scopul de a scoate din buzunar banii pentru “dedicații”, la fel mi s-au părut și ultimele modificări ale legislației fiscale: o înșiruire de impozite și taxe, lipsite de logica elementară a bunului simț, care au drept scop de a scoate din buzunar banii contribuabililor, fie direct, fie indirect, prin majoararea consistentă a taxelor aplicate consumului (iar aici mă refer la accize).

E adevărat, nu s-a majorat cota de TVA. Nici sarcina fiscală aplicată factorului muncă. Nici măcar cota de impozitare, care a rămas tot unică și tot de 16% - în paranteză fie spus, având în vedere caracterul tot mai restrictiv al cheltuielilor admise la deductibilitatea fiscală, cota asta unică de 16% parcă devine din ce în ce mai mare, când tragi linie și calculezi profitul impozabil al firmei…Au crescut însă accizele la carburanți, în sumă fixă exprimată în euro / tonă. Drastic chiar, cu un procent între 16,6% (pentru benzina cu plumb) și 21,2% (pentru motorină). Și nici euro parcă nu stă chiar pe loc. În perversitatea lui subtilă, actul normativ introduce și o creștere pe fond, generalizată, a accizelor (pentru anul 2014, de 4,77%), ce rezidă din noul mod de calcul al acestora, prin corecția aplicată cursului de schimb valutar (utilizat pentru calculul accizelor) cu rata anuală a inflației.

Deoarece la buget, în continuare, s-a constatat că bănuții erau puțini și nevoile mari, s-a introdus și un nou impozit, aplicabil la toate construcţiile regăsite în grupa 1 din catalogul mijloacelor fixe, aprobat prin HG nr. 2139/2004, cu modificările ulterioare. Adică ai și tu un șopron, un grajd, ceva acolo, plătești impozit în procent de 1,5% aplicat la valoarea contabilă brută a acestor categorii de construcţii. Și - că tot vorbim mereu de regionalizare și descentralizare - acest impozit nu se va face venit la bugetul local, ci la bugetul de stat și intră în administrarea ANAF, nu a primăriilor. Partea bună este că nu se datorează acest nou tip de impozit pe proprietate și în cazul construcțiilor pentru care se datorează deja impozit la bugetul local, conform prevederilor existente.

Cititi articolul integral scris de DRAGOȘ PĂTROI, consultanta fiscal, cadru universitar asociat ASE Bucuresti in Capital

02-12-2013