Mai multe companii intre care si fostul proprietar s-au aratat interesate de achizitia fabricii de medicamente din Brasov a GSK

Mai multe companii şi-au exprimat deja interesul pentru achizitia Europharm, la o săptămână de la anunţul de punere în vânzare a fabricii apartinand grupului GlaxoSmithKline. Una dintre ele este chiar fostul proprietar Ropharma.

Directorul general al GlaxoSmith­Kline - GSK România - Pascal Prigent spu­ne că este optimist în legă­tură cu găsirea unui cum­părător pentru fabrica de la Bra­şov şi s-a declarat surprins de cât de ra­pid a fost contactat de investitori după anun­ţul de săptămâna trecută.

GSK a de­cis ca fabrica să iasă din reţeaua sa de pro­ducţie, chiar dacă in ultimul an a intregistrat afaceri de 104 mil. euro şi un profit de 11 mil. euro.

Daca ar trebui sa inchida fabrica din Brasov, 20% din producţia de medicamente a Ro­mâniei ar dispărea peste noapte, 254 de joburi s-ar pierde, iar din exporturi s-ar şterge peste 50 mil. euro.

„Nu vom fi lacomi şi nu vom cere prea mulţi bani. Dacă vorbim de un pro­iect bun şi ieftin, nu este dificil să vinzi. Dacă nu vom reuşi să vindem va însemna că nimeni nu are nevoie de capacitate de forme orale solide, dar sunt companii interesate să se extindă în Europa“, a spus Prigent într-un interviu acordat Ziarului Financiar.

Grupul britanic GSK a cumpărat fabrica Europharm la sfârşitul anilor ‘90 de la omul de afaceri Mihai Miron.

„Au fost oameni care ne-au con­tac­tat pentru informaţii. Vrem să facem acest exit pentru a reduce capacitatea, dar vrem (…) ca închiderea să fie ulti­ma al­ternativă la care apelăm, ceea ce în­seam­nă că vom fi flexibili cu poten­ţia­lii cum­părători. (…) Credem că avem şan­se bu­ne să vindem, iar interesul în aceas­tă eta­­pă este semnificativ.“

Anunţul GSK a fost cu atât mai sur­prin­­zător cu cât în urmă cu patru ani anun­ţa că are intenţii de a face la Bra­şov o platformă de export de 300 de milioane de euro pentru întreaga lume. Anul trecut 60% din producţie s-au exportat, iar la nivelul celor mai mari exportatori din economia românească se afla pe locul 75.

Proprietarul Ropharma încearcă să răscumpere Europharm Braşov

Mihai Miron, proprietarul grupului Ropharma, a programat o intalnire cu reprezentanţi ai GlaxoSmithKline pentru a discuta condiţiile preluării fabricii Europharm Braşov.

"Este un proiect din tinereţe care ar putea fi continuat şi la maturitate. Totuşi, urmează să vedem în ce condiţii ar putea fi preluată fabrica. Noi vrem să o păstrăm ca lider în România, pentru că dacă vom compara volumele de producţie, fabrica de la Braşov este de 4-5 ori mai mare decât Antibiotice Iaşi şi de trei ori peste Zentiva Bucureşti" a declarat Mihai Miron intr-un interviu acordat ziarului Bursa

Despre vânzarea fabricii de medicamente către GSK, domnul Miron a spus: "A fost o vânzare în două etape. În 1998, am vândut doar 65% din companie şi am rămas în management". Acesta consideră că acum fabrica nu mai face 45 de milioane de dolari, suma pe care a obţinut-o în urma cedării acţiunilor la producătorul braşovean de medicamente. "Când am vândut eu, Europharm avea o cotă de piaţă importantă atât pe producţie, unde deţinea 8,6%, cât şi pe distribuţie, unde aveam 19,5% din piaţă",

07-07-2013