Lumea e condusă de HNWI
HNWI ("High Net Worth Individual", adică "indivizi cu valoare netă înaltă" ) - grupul de persoane care deţine averile cele mai ridicate de pe glob.
Contrar imaginii popularizate de publicaţiile de economie, răspândind tot soiul de Top-uri de milionari neprofesional alcătuite, masa de HNWI, pe glob, nu a depăşit niciodată 11 milioane de cetăţeni, fiind răspândiţi pe toate continentele, dar cu precădere în SUA şi Europa, cu o dinamică în creştere în ultimii doi ani în Asia (India, China, Rusia) şi Africa.

Desigur, există HNWI şi în România, dar, în nici un caz, nu sunt atâţia pe câţi ar vrea să-i consemneze revistele care alcătuiesc topuri pentru amatori, adunând datorii neplătite cu Maybachuri şi "Care cu boi" de Grigorescu (atunci când realmente calculează ceva şi nu le pică cifrele din stele).
Explicaţia că, în lume, sunt atât de puţini oameni cu un milion de dolari în buzunar este că milionul acela reprezintă chiar "bani de buzunar".
Din această cauză, deşi, conform unui studiu din luna mai al "Deloitte Center for Financial Services in New York City", în lume există 38 de milioane de milionari în dolari americani, doar 871.000 sunt Ultra-HNWI.
Asta înseamnă 0,01% din populaţia globului.
Categorisirea drept "HNWI" nu ia în considerare, în nici un caz, valoarea fabricilor, a magazinelor, a vapoarelor şi avioanelor implicate în servicii ori producţie- nu, clasificarea HNWI exclude valoarea afacerilor. În general, un HNWI cere (poate justifica şi primeşte) servicii personalizate de management de investiţii, planificarea fondurilor, planificare fiscală etc., având stringentă nevoie de un manager privat al averii, care presupune o muncă cu atât mai asiduă de prezervare şi (eventual) de creştere a valorii, cu cât averea este mai mare.
Într-un Raport de anul trecut, finanţat de Societe Generale, "The Economist Intelligence Unit" susţine că "populaţia" HNWI influenţează puternic "lumea investiţiilor, piaţa bunurilor de consum, piaţa proprietăţilor şi acţiunile caritabile", în timp ce alte studii afirmă că HNWI controlează o parte consistentă din resursele economice ale planetei.
Este motivul pentru care un număr mic de mari bănci elaborează studii amănunţite asupra HNWI, examinândule mutaţiile de comportament, preferinţele, nevoile, aşa cum biologii elaborează studii asupra scoicilor din crescătoriile de perle.
Din cauza enormelor pagube consemnate în 2008, HNWI şi-au pierdut încrederea în experţii financiari, notează Raportul "The Economist Intelligence Unit", HNWI tentând să se implice personal în decizia de plasament a banilor:
"Ni s-a spus să investim în fonduri de hedging, aşa că am investit în fonduri de hedging, şi apoi ni s-a spus să investim în "private equity" (companii care nu sunt listate la bursă). Dar majoritatea lor au fost falimentare", citează Raportul un Ultra-HNWI anonim, care completează: "Pur şi simplu nu ştim unde să ne ducem acum, iar banii cash par să fie cel mai bun pariu, pentru că, cel puţin, nu este prea multă inflaţie".
Cititi articolul integral: Bursa.ro