Liber la țepuit partenerii de afaceri
Inșelăciunea și delapidarea sunt tratate de noul Cod Penal intr-o manieră cu mult mai blandă decat o făcea vechea lege, aceasta insemnand pedepse de pană la patru ori mai mici. Un caz particular este inșelăciunea cu cecuri, una dintre cele mai frecvente infracțiuni de natură economică, din care rezultă prejudicii de sute de milioane de lei anual. Ea nici nu mai apare in Codul penal și, ca atare, intră sub incidența unei legi din 1934.
Drept urmare, pedeapsa scade de nu mai puțin de 12 ori, pană la maximum un an de pușcărie sau amendă. In plus, inculpaţii care iși recunosc fapta pot incheia cu procurorul un acord care să le reducă pedeapsa fără a mai fi nevoie să treacă printr-un proces.
Marii caştigători sunt insă inculpaţii cu procese vechi pe rol, care ar putea avea surpriza să constate că faptele lor s-au prescris deja, conform noilor reglementări.
Noul Cod penal tratează cu mare blandețe infracțiunile de natură economică. Se remarcă inșelăciunea și delapidarea, unde pedepsele se reduc și de patru ori, scăzand, in consecinţă, și termenul de prescripție
Pentru un om de afaceri cu bani și cu avocați iscusiți, noul Cod penal poate fi un adevărat cadou in cazul in care ajunge să aibă probleme cu justiția. Ba, mai mult, chiar și cei care au ajuns deja pe băncile tribunalului pot profita de modificările substanțiale in ceea ce privește definițiile, pedepsele și termenele de prescripție in cazul infracțiunilor de natură economică, avand in vedere că procesele lor se vor judeca pe noul Cod penal (legea evident mai favorabilă).
Avocații consultați de Capital remarcă faptul că infracțiunile economice, mai ales inșelăciunea și delapidarea, au parte de un tratament mult mai bland. In plus, căile legale prin care persoanele puse sub acuzare pot evita anii de pușcărie cresc la număr. "Noul Cod de Procedură Penală introduce posibilitatea incheierii unui acord de recunoaștere a vinovăției. El se aplică pentru incadrări intre 2 și 7 ani, deci se potrivește mănușă infracțiunilor economice", spune Antoniu Obancia, partener la Zamfirescu Racoți and Partners (ZRP), specialist in drept penal economic.
Cititi articolul integral in Capital
10-02-2014