Lafarge Romania a fost cumpărată de grupul irlandez CRH in urma unei tranzacţii de 6,5 miliarde Euro
Producătorul irlandez de ciment CRH a ajuns la un acord cu companiile Holcim şi Lafarge pentru a cumpăra cea mai mare parte dintre activele scoase la vanzare de cele două companii, inclusiv pe cele din Romania, pentru 6,5 miliarde de euro, se arată intr-un comunicat al Holcim.
Grupul irlandez CRH, care deţine producătorii de materiale de construcţii Elpreco din judeţul Dolj şi Ferrobeton din judeţul Prahova, a intrat in negocieri exclusive cu producătorii de ciment Lafarge din Franţa şi Holcim din Elveţia pentru a cumpăra activele pe care aceştia doi din urmă le-au scos la vanzare pentru a putea fuziona, in cea mai mare tranzacţie din piaţa mondială a construcţiilor din ultimii 20 de ani.
Activele pe care le cumpără CRH reprezintă "cea mai mare parte dintre afacerile la care trebuie să renunţe" cele două companii pentru a putea incheia fuziunea convenită in luna aprilie a anului trecut, a afirmat Bernard Fontana. directorul general al Holcim, citat deBloomberg.
Activele includ operaţiuni scoase la vanzare de Holcim şi Lafarge pe pieţele din Europa (inclusiv fabricile Lafarge din Romania), Canada, Brazilia şi Filipine, iar suma pe care irlandezii de la CRH o vor plăti se va ridica la 6,5 miliarde de euro, potrivit unui comunicat emis in această dimineaţă de Holcim şi Lafarge.
"Tranzacţia reprezintă un pas inainte pentru crearea grupului LafargeHolcim şi suma oferită (de CRH) reflectă calitatea activelor selectate. (...) Odată cu acest anunţ, ne aflăm in poziţia de a finaliza fuziunea in primul semestru al acestui an", au declarat Wolfgang Reitzle, preşedinte propus al consiliului de administraţie al viitorului grup LafargeHolcim şi Bruno Lafont, CEO propus al grupului.
Printre activele pe care CRH ar urma să le preia se numără fabrici scoase la vanzare din Franţa, Germania, Ungaria, Romania, Serbia, Slovacia, Marea Britanie, Canada, Statele Unite, Filipine, Brazilia. Activele scoase la vanzare au inregistrat anul trecut vanzări totale de 5,2 miliarde de euro.
Numele noului acţionar al activelor scoase la vanzare de Holcim şi Lafarge este cu atat mai important pentru piaţa locală cu cat acesta va prelua şi activele Lafarge din Romania, respectiv două fabrici de ciment pe care francezii le deţin la Medgidia (judeţul Constanţa) şi la Hoghiz (judeţul Braşov), pre-cum şi staţia de măcinare de la Targu-Jiu, dar şi 15 staţii de betoane şi 4 staţii de betoane mobile, potrivit informaţiilor de pe site-ul companiei.
In 2013, cel mai recent an pentru care există date publice, businessul Lafarge Ciment, principala companie prin care francezii de la Lafarge sunt prezenţi pe piaţa locală, a ajuns la puţin peste 155 de milioane de euro, in timp ce profitul net s-a ridicat la 10 milioane de euro. Pe de altă parte, Holcim Romania a ajuns la un rulaj de 202 milioane de euro in 2013 şi o pierdere netă de 1,4 mil. euro.
După fuziune, noul grup care se va numi LafargeHolcim, va rămane in Romania cu activele Holcim, respectiv două fabrici de ciment la Campulung şi Aleşd, o staţie de măcinare şi un terminal de ciment la Turda, 16 staţii de betoane, 5 staţii de agregate, 2 fabrici de lianţi speciali şi un terminal de ciment in Bucureşti.
Sursa:Mediafax
09-Feb-2015
CRH a inaintat oferta pentru afacerile Lafarge din Romania
Fondul Oyak vrea să cumpere activele Lafarge din Romania
Irlandezii de la CRH vor să cumpere afacerile Lafarge şi Holcim din din Romania, Ungaria şi Germania
Fuziunea Holcim Lafarge creeaza cel mai marte producator de ciment din lume
Holcim şi Lafarge ar putea fuziona
HeidelbergCement nu este interesat de achizitia activelor Lafarge si Holcim