Isărescu:Volksbank s-a vandut cu discount, pentru ca actionarii să mai recupereze ceva

Volksbank Romania a fost o instituţie cu probleme, incepand de la management şi pană la risc, cu implicare puternică in creditul denominat in valută, iar soluţia acţionarilor a fost să vandă banca acceptand un discount, pentru a "mai recupera ceva", a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

"Volksbank a fost o bancă cu probleme in Romania şi, in limitele in care putem să vorbim despre o singură bancă, v-am spus că avem limite severe de a discuta de o singură bancă, pot să vă confirm acest lucru. Problemele s-au legat de sus, de la managementul băncii, la asumarea riscurilor, la implicarea masivă in creditarea in valută şi pană la final. Deci, soluţia lor a fost vanzarea cumpărarea băncii la un preţ cu discount. Dar mai mult de atat nici nu cred că este bine să aflaţi de la BNR", a spus Isărescu, intrebat dacă apreciază că Volksbank a fost o instituţie supravegheată bine de către banca centrală inainte de declanşarea crizei.

Oficialul BNR a arătat că mai multe detalii ar putea fi obţinute de la cumpărător, Banca Transilvania, intrucat banca centrală are a afirlimite legale stricte privind tranzacţiile comerciale, inclusiv achiziţiile şi fuziunile. "S-a negociat puternic pentru ca activele băncii să fie vandute la o valoare la care acţionarul băncii să mai poată recupera ceva, dacă se poate vorbi de recuperare (...) Nu a fost un caz fericit experienţa acestei bănci in Romania, cu toate că era o bancă austriacă. Se ştie acest lucru şi peste hotare şi in Romania",mat Isărescu.

Relaţia dintre banca centrală şi Volksbank Romania a fost repusă in discuţie săptămana trecută, cand guvernatorul a fost intrebat in ce mod BNR a cerut eliminarea comisionului privind rezervele minime obligatorii din contractele de creditare ale băncii austriece, avand in vedere că in privinţa altor comsioane, considerate ulterior abuzive de către instanţele de judecată, instituţie de reglementare şi supraveghere susţine că nu avea cadrul legal pentru a interveni.

La conferinţa de săptămana trecută, Isărescu a afirmat că nu-şi aminteşte bine speţa la care s-a făcut referire, şi chiar a uitat că a avut un credit la Volksbank Romania, pe care l-a stins anticipat in 2009.

Guvernatorul BNR a arfirmat că a fost o confuzie regretabilă, arătand că RMO este instrument de politică monetară, exact ca politica de dobandă, iar, in consecinţă, reacţia băncii centrale a fost absolut normală. "Cum poţi să pui comisioane pe o măsură de politică monetară? Atunci poţi să pui comision şi pe dobanda de politică monetară", a explicat Isărescu.

El a arătat că la acea vreme a existat o prevedere legală care a permis băncii centrale să intervină in acest caz particular, dar care nu-i dădea atribuţii in probleme de protecţia consumatorilor.

Banca Transilvania, a treia mare bancă din Romania in funcţie de active, a semnat in decembrie un angajament ferm pentru achiziţionarea a 100% din acţiunileVolksbank Romania. Detaliile financiare ale tranzacţiei nu au fost făcute publice, cele două instituţii de credit urmand să acţioneze ca entităţi separate pană la finalizarea procesului de preluare.

Sursa: Mediafax

16-Feb-2015

Banca Transilvania cumpără Volksbank cu 600 milioane Euro. Volksbank marchează o pierdere de 1 miliard Euro
Banca Transilvania, aproape de preluarea Volksbank
Banca Transilvania doreşte preluarea Volksbank Romania
Banca Transilvania si Banca Feroviara vor sa cumpere
Volksbank Romania a fost scoasa la vanzare
Volksbank Romania: Nu vom fi naţionalizaţi de statul austriac
Volksbank Romania va fi vandută pană la sfarşitul anului 2017
Volksbank investeste 20 mil euro in extindere si imagine