Investitorii imobiliari au turnat 1,2 miliarde euro în Centrul şi Estul Europei în primele două luni din 2011
Valoarea tranzacţiilor imobiliare derulate în Centrul şi Estul Europei (CEE) a ajuns la 1,2 miliarde de euro în primele două luni ale anului, conform unui studiu al consultantului imobiliar CB Richard Ellis (CBRE).
Cifra lansată de CBRE include şi achiziţia pentru 272 de milioane de euro a fondului de investiţii austriac Europolis de către conaţionalii lor de la CA Immo.
Analiştii CBRE consideră că starea de spirit a investitorilor s-a îmbunătăţit direct proporţional cu creşterea lichidităţilor, situaţie ce a apărut spre sfârşitul anului 2010, când activitatea s-a accelerat şi în zona de Sus-Est, investitorii privind mai atent şi către România, Croaţia şi Bulgaria. De altfel, în ultima săptămână, fondul de investiţii Europa Capitala cumpărat un parc de retail din Plovdiv (Bulgaria), iar BlueHouse a plătit către Omilos zece milioane de euro pentru un big-box de 9.500 mp, din Craiova unde funcţionează magazinul DIY Praktiker.
„Credem că investiţiile vor continua să crească în CEE, dar problema stă în numărul de produse de calitate disponibile pe piaţă, acestea fiind destul de puţine”, arată Jos Tromp, şeful diviziei de cercetare şi consultanţă pentru CEE a CBRE.
Însă oricât de mult s-ar farda Bulgaria şi România nu reuşesc să ia faţa destinaţiilor devenite deja clasice pentru investitori, precum Polonia, a cărei economie foarte puţin afectată de criză, oferă oportunitatea de venituri superioare celorlalte ţări din zonă. O altă favorită e Cehia, chiar dacă în primele luni ale anului în curs nu a văzut tranzacţii, ca şi Ungaria unde lucrurile nu stau prea bine, economia maghiarilor fiind dată peste cap de recesiune, dar oricum mai bine aşezată decât cea rusă, care a devenit una dintre cele mai puţin lichide pieţe din zonă, după ce anul trecut banii încă curgeau.
Continuare: businesscover.ro