Investiţiile străine au ajuns la minimul ultimilor 10 ani în timp ce investițiile românilor în străinătate au depășit 1 miliard Euro
Criza din Europa, tensiunile politice interne şi modul în care a fost tratată criza de către decidenţii de politici monetare şi fiscale au determinat continuarea trendului de scădere a investiţiilor străine în 2012, până la 1,6 mld. euro, minimul ultimilor zece ani, în timp ce investiţiile directe ale rezidenţilor în străinătate totalizau 1,099 miliarde euro, la 31 decembrie 2012.

România este dependentă de capitalurile străine pentru finanţarea deficitului de cont curent şi a deficitului bugetar, dar şi pentru rostogolirea datoriei externe.
Iar problema este că nu se observă o îmbunătăţire a gradului de acoperire a deficitului extern cu aceste intrări de capital.
Investiţiile străine directe au finanţat anul trecut doar 34% din deficitul contului curent, conform datelor anunţate de Banca Naţională. Participaţiile la capital consolidate cu pierderea netă estimată au însumat 698 mil. euro, iar creditele intra-grup au totalizat 915 mil. euro.
În perioada următoare este foarte importantă creşterea atractivităţii României ca destinaţie pentru investiţiile străine directe şi îmbunătăţirea absorbţiei fondurilor europene, având în vedere dependenţa de capitalul extern. Fără intrări consistente de capitaluri străine scad şi şansele României de a avea creştere economică.
Volumul ISD-urilor reflectă atât atractivitatea mediului de afaceri autohton, cât şi percepţia investitorilor străini, evoluţia economiei fiind unul dintre indicatorii analizaţi. Pentru 2012 analiştii şi-au ajustat prognozele privind creşterea economică spre 0,2-0,6%, fără să excludă scenariul trecerii PIB în teritoriul negativ.
Aflati mai multe opinii in ZF.ro
Investitiile directe ale rezidentilor in strainatate totalizau 1,099 miliarde euro, la 31 decembrie 2012, din care participatiile la capital erau de 432 milioane euro, informeaza Banca Nationala in statistica privind pozitia investitionala internationala a Romaniei, publicata pe pagina sa de Internet.
Investitiile de portofoliu de natura obligatiunilor totalizau 1,413 miliarde euro, la finele lui 2012, iar investitiile de portofoliu de natura actiunilor erau in suma de 935 milioane de euro.
Imprumuturile si creditele pe termen lung ale rezidentilor ajunsesera la 2,347 miliarde euro, iar imprumuturile si creditele pe termen scurt aveau valoarea de 5,224 miliarde euro. Investitiile cash si depozitele totalizau 4,217 miliarde euro.
Sursa:ZF.ro si Agerpres
15-02-2013