Infiintarea de noi lanturi de farmacii ar putea fi interzisa

Ministrul Sănătăţii vrea ca doar farmaciştii să fie patroni de farmacii. Cei care au reuşit să formeze deja mari lanţuri de farmacii nu ar fi afectaţi, pentru că intră sub incidenţa legii nemodificate

Problema este că, de la anul, infiinţarea de farmacii va fi liberalizată şi, astfel, cei care au acum lanţuri foarte mari vor putea să şi le extindă şi mai mult. De asta se şi tem farmaciştii independenţi, care vor trebui să ţină piept unei concurenţe şi mai mari.

Cele mai multe farmacii, dintr-un total de circa 7.000, fac parte deja dintr-un lanț farmaceutic. Primele cinci companii de pe piaţa farmaciilor controlează circa 1.400 de farmacii cu vanzări de peste 3 miliarde de lei.

Patronii marilor lanţuri nu sunt de acord cu propunerea ministerului de a interzice apariţia farmaciilor.

"Se confundă astfel actul farmaceutic cu cel managerial. In cazul spitalelor, de exemplu, managerul de spital este manager și medicul este medic", a declarat Cristina Munteanu, directorul exectiv al Asociaţiei Distribuitorilor şi Retailerilor Farmaceutici.

Propunerea ministerului s-ar putea lega şi de liberalizarea infiinţării de farmacii din 2015. Atunci ar urma să fie eliminat criteriul demografic din actuala legislaţie potrivit căreia orice nouă farmacie poate fi infiinţată la 4.000 de locuitori in Bucureşti, respectiv la 3.000 de locuitori in alte oraşe. Eliminarea criteriului demografic ar da liber infiinţării de farmacii şi expansiunii marilor reţele.

"Lanțurile de farmacii răman. Cele care au fost infiinţate pe o legislaţie anterioară nu sunt afectate. Asta inseamnă că limitaţi dezvoltarea lanţurilor de farmacii", a explicat Raed Arafat, secretar de stat in Ministerul Sănătății.

O licenţă de farmacie intr-o zonă bună a Bucureştiului costă circa 200.000 de euro.

Lanţurile de farmacii s-au extins cel mai mult in ultimii ani, cand preţurile licenţelor au mai scăzut. In prezent, o licenţă de farmacie intr-o zonă bună a Bucureştiului costă circa 200.000 de euro. Inseamnă aproape jumătate din preţul la care se vinde o farmacie.

In spatele marilor reţele de farmacii se află, de cele mai mult ori, distribuitori şi chiar producători farmaceutici. O astfel de integrare pe verticală a permis grupurilor farmaceutice să se extindă şi mai mult. Distribuitorii farmaceutici işi susţin propriile farmacii nu numai cu bani, ci şi cu reduceri de preţuri, beneficii pe care alte farmacii, independente, nu le au.

Farmaciştii independenţi spun că deschiderea totală a pieţei de farmacii va duce in faliment multe dintre farmaciile care sunt puternic indatorate la distribuitorii de medicamente.

Sursa: Digi24.ro

10-01-2014