Industria lactatelor a rămas fără 100 de fabrici şi 4.000 de angajaţi în ultimii cinci ani
Peste 100 de fabrici de lactate şi brânzeturi s-au închis în perioada 2008-2012, în timp ce numărul unităţilor mari, cu peste 250 de angajaţi, s-a redus la opt (faţă de 14 în 2008), relevă o analiză a ZF pe baza datelor furnizate de Registrul Comerţului
În această perioadă, numărul de angajaţi care acti¬vea¬ză în industrie a scăzut cu peste 4.000 de oameni, ajungând la 10.000 de persoane anul trecut. Odată cu închiderile de fabrici, dar şi cu scăderea puterii de cumpărare a românilor, vânzările s-au contractat masiv, iar valoarea pieţei a ajuns la 800 milioane de euro anul trecut, cu 1,2 miliarde mai puţin decât în primul an de criză.
Cel mai răsunător exit a fost cel al Tnuva, care anul trecut a închis fabrica pe care o deţinea în localitatea Popeşti-Leordeni.
„Decizia de a închide o fabrică nu este una uşoară. Trebuie să ţinem cont de obiceiurile de consum, (...) de cos¬turile şi dificultăţile pieţei“, a declarat Cornel Cărămizaru, director de vânzări al FrieslandCampina Româ¬nia, companie care a închis patru fabrici în ultimii ani, ultima - cea de la Ţaga (Cluj) - fiind închisă în luna mai.
Sursa: ZF.ro
06-07-2013