Îndemnul unui bancher de investiţii: Dacă acum sunteţi în viaţă, puteţi trece la achiziţii în Europa de Vest

Ioana Filipescu, managing director al Raiffeisen Investment România, unul dintre cei mai experimentaţi consultaţi de fuziuni şi achiziţii, spune că antreprenorii români care au depăşit cu bine criza ar trebui să se uite şi la eventuale achiziţii în afara ţării, chiar şi în Europa de Vest.

"Dacă acum sunt în viaţă şi se simt bine, pot face foarte multe lucruri. Dacă au reuşit nu numai atunci când pieţele creşteau singure, fără nicio noimă, dar şi acum, şi se simt bine şi au resurse, se califică la multe lucruri, chiar şi la achiziţii în afara României", a spus Ioana Filipescu, într-un interviu acordat Ziarului Financiar.

Filipescu dă ca exemplu un mandat pe care îl are în derulare, clienţii săi fiind interesaţi de o preluare în Vest fără însă a preciza industria sau ţara în care intermediază această tranzacţie.

"Românii îşi consolidau cota de piaţă aici pentru că piaţa creştea. Acum pentru că a ajuns la saturaţie îi determină pe respectivii (antreprenori - n.red.) să se uite şi la alte oportunităţi. Am deja clienţi interesaţi de preluări în ţări vest-europene. O să se schimbe puţin filosofia locului unde se canalizează banii", a mai spus Ioana Filipescu.

La capitolul M&A (fuziuni şi achiziţii - mergers & acquistions), românii nu s-au avântat până acum cu prea mult curaj la preluări de companii în afara ţării. Românii care au cumpărat în străinătate

Printre puţinele "ieşiri" la cumpărături externe se numără cea a The Rompetrol Group, care în 2005-2006, la acea vreme afacere a lui Dinu Patriciu, cumpăra 100% din pachetul de acţiuni al grupului francez Dyneff.

Şi compania românească RCS&RDS, unul dintre cei mai mari furnizori de servicii de televiziune şi comunicaţii din Europa Centrală şi de Est, a făcut achiziţii şi în Ungaria, nu doar pe piaţa din România.

Compania controlată de românul Zoltan Teszari a preluat în decembrie 2009 un pachet de 32% din acţiunile companiei ungare TvNetWork, un operator de cablu cu aproximativ 30.000 de clienţi, cu afaceri anuale de 11 milioane de euro. Siveco, cel mai mare producător de soft de pe piaţa locală, a plătit două milioane de euro pentru a achiziţiona integral în anul 2008 compania bulgărească Latona, firmă cu care colaborase anterior în cadrul proiectului de informatizare a Fondului Naţional de Asigurări de Sănătate din ţara vecină.

O piaţă amorţită

Despre piaţa de fuziuni şi achiziţii în 2011, Ioana Filipescu spune că a început lent şi este pesimistă în ceea ce priveşte finalul acestui an. Cu excepţia unei eventuale tranzacţii mari, aşa cum ar fi probabil una în telecom şi care ar ridica nivelul pieţei de M&A, ea nu vede o revenire a apetitului pentru achiziţii.

Continuare: www.zf.ro