Impozitul pe venit
Impozitul pe venit reprezinta o portie uriase din taxele si impozitele pe care le platim anual catre bugetul de stat.
Suntem atat de obisnuiti cu el incat ni se pare un dat firesc, fara de care statul nu ar putea functiona, corect?
In realitate, nimic mai fals!
Impozitul pe venit nu doar ca nu este indispensabil functionarii in conditii bune a unei societati dar este chiar o inovatie pentru majoritatea statelor lumii. De fapt inca mai exista destule state care nu percep niciun impozit pentru veniturile cetatenilor lor.
Si atunci de ce a fost inventat?
Pe scrut, pentru "foamea de bani" a statului. Introdus initial in perioade de criza sau de razboi, ca o masura temporara, odata ce au prins gustul banilor generati de acest impozit, guvernele nu au mai vrut sa renunte la el.
Cu totii stim ca un guvern are nevoie de bani pentru a-si plati bugetarii, a face investitii si a-si plati clientela politica dar taxarea propriei populatii nu trebuie sa fie singura sursa de venituri si nici macar principala, altfel guvernul risca sa se transforme intr-un sistem mafiot care isi stoarce de bani cetatenii prin adevarate taxe de protectie legalizate.
Si atunci se naste intrebarea:
De unde sa faca statul rost de bani?
De unde facea si inainte de introducerea acestui impozit, adica din propriile afaceri de stat: minerit, industrie, comert si alte activitati economice desfasurate prin firme in care statul era actionar.
In timp ce unele state continua sa castige bani cinstiti prin intermediul companiilor de stat, altele (printre care si Romania) prefera sa isi trateze cetatenii drept surse de venit si sa isi vanda industria unor companii private, adeseori prin intermediul unor contracte cu dedicatie.
Poate ca nu e intamplator ca statele care inca nu au introdus impozitul pe venit, sunt printre cele mai bogate din lume, si ofera cetatenilor lor un standard de viata foarte ridicat.
Cele mai cunoscute state in care nu exista impozit pe venit sunt: Qatar, Kuwait, Emiratele Arabe Unite, Bahrain (nu doar ca cetatenii lor nu platesc impozit pe venit, dar primesc o renta viagera de la stat, doar pentru ca sunt cetateni ai acelor state), Insulele Cayman, Bermuda, Bahamas, Monaco etc.
Aceste state se finanteaza impozitand companiile straine (cazul statelor arabe din golf) sau desfasurand propriile activitati economice, aducatoare de bani la buget.
Bineinteles, nu este cazul nostru, noi deja am vandut mare parte din activele care puteau aduce bani la stat si altfel decat prin bagarea mainii in buzunarul contribuabilului roman si atata vreme cat contribuabilul nu are nicio problema cu asta, de ce ar avea guvernul?
Sursa: Bani-Si-Putere.ro
22-10-2013