Ikea a cumparat 33.600 de hectare de padure in Romania

Ikea a cumparat in Romania 33.600 de hectare de padure, de la o companie privata, in judeţele Prahova, Buzau, Vrancea, Botoşani şi Bihor, prima achiziţie de acest fel efectuata la nivel mondial de grupul suedez specializat in retailul de mobila şi decoraţiuni.

Ikea a cumparat cele 33.600 de hectare de padure de la o firma suedeza, Greengold, condusa de foştii parteneri ai universitaţii americane Harvard in Romania, şi devine astfel cel mai mare proprietar de paduri din Romania. Ikea a transmis, joi, la solicitarea MEDIAFAX, ca a achiziţionat suprafaţa respectiva de la firma Greengold European Capital SA.

RISE Project a anunţat, in luna ianuarie, ca universitatea Harvard a cedat, dupa un scandal imens de corupţie, o parte padurile deţinute in Romania catre grupul suedez Greengold, condus de catre parteneri şi angajaţi de la Bucureşti ai diviziei de investiţii a universitaţii americane. Grupul a fost infiinţat de un suedez de origine romana, SorinChiorescu, acesta fiind in prezent preşedintele Greengold.

Un alt roman din echipa Greengold, Alexandru Florea, a refuzat sa comenteze informaţiile.

Ikea a cumparat in Romania 33.600 de hectare de padure, de la o companie privata, in judeţele Prahova, Buzau, Vrancea, Botoşani şi Bihor. Romania este prima ţara in care Ikea Group işi va coordona singura activitatea de administrare a padurilor aflate in proprietate, prin intermediul unei companii romaneşti, IRI Investments SRL, parte din Ikea Group.

"Ikea Group a decis sa investeasca in operaţiuni forestiere. Aceasta decizie ne faciliteaza accesul la materie prima lemnoasa administrata sustenabil (...). Investiţia in paduri este şi o modalitate de a ne diversifica activele. Prin aceasta achiziţie, Romania devine prima ţara in care Ikea Group işi va administra propriile operaţiuni forestiere şi ne-am propus sa fim un exemplu de management sustenabil al padurilor", a declarat Frederik de Jong, Chairman of the Board, IRI Investments SRL.

Ikea nu a comunicat preţul tranzacţiei.

Raspunzand unei solicitari MEDIAFAX, Frederik de Jong a precizat ca nu poate comunica preţul din cauza contractului de confidenţialitate incheiat cu fostul proprietar al padurilor, o companie privata.

Pentru moment, Ikea nu intenţioneaza sa achiziţioneze şi alte paduri in Romania, a spus de Jong.

"Angajamentul Ikea Group in Romania este pe termen lung. Este insa prea devreme pentru a putea estima mai multe despre posibile alte investiţii in acest moment. Dar suntem deschişi sa comunicam mai multe informaţii imediat ce vor fi disponibile", a afirmat el.

Totodata, de Jong a aratat ca abordarea Ikea in privinţa administrarii padurilor depaşeşte nevoile imediate ale business-ului, pentru a ajuta la schimbarea modului in care padurile sunt administrate pe termen lung.

Intrebat ce volum de masa lemnoasa va fi taiata anual şi care este strategia de reimpudurire, reprezentantul Ikea a afirmat ca aceste date nu au fost inca stabilite. "IRI (IKEA Resource Independence, n.r.) Investments SRL a incheiat de curand achiziţia de paduri. In acest moment, eforturile noastre se concentreaza pe a ne asigura ca toţi paşii necesari sunt facuţi pentru a administra padurile in mod responsabil şi pentru a adera la cele mai inalte standarde de management forestier. Este prea devreme pentru a putea spune mai multe in acest moment, dar suntem deschişi sa comunicam mai multe informaţii imediat ce vor fi disponibile", a spus el.

Grupul ajunge sa deţina astfel in Romania - in premiera mondiala - atat resurse de lemn, cat şi o relaţie directa de producţie cu furnizorii locali de mobila, respectiv produse finite in magazine.

Potrivit Violetei Neniţa, purchasing operations manager South East Europe Ikea Purchasing, in Romania Ikea colaboreaza cu peste 20 de furnizori, care produc in principal canapele, fotolii, mese, scaune, articole pentru copii si produse de ceramica.

"Mai mult de 14.000 de persoane lucreaza pentru furnizorii noştri din Romania, iar valoarea produselor achiziţionate de Ikea Group din Romania a crescut la peste 400 de milioane de euro pe an. Avem colaborari de peste 15 ani cu furnizorii noştri actuali, perioada in care cei mai mulţi dintre ei şi-au marit vanzarile şi şi-au imbunataţit semnificativ capacitaţile de producţie", a adaugat Neniţa. Divizia de retail a Ikea Group este reprezentata in Romania printr-un magazin, deschis in Bucureşti in 2007, iar grupul a cumparat recent terenul pentru al doilea magazin, tot in Bucureşti.

Sursa: Mediafax

17-07-2015

Dedeman vrea un magazin langă IKEA si negociaza achizitia terenului de 15 milioane Euro