Hypermarketul imobiliar românesc a devenit hard discounter
Când pe o piaţă totul e de vânzare şi nu se cumpără mai nimic, atunci se poate vorbi despre o mare problemă. Cu câteva miliarde de euro mai ieftină faţă de anii trecuţi din cauza devalorizărilor, piaţa îşi vede majoritatea proprietăţilor imobiliare scoase la vânzare chiar dacă proprietarii ca şi consultanţii recunosc doar cu jumătate de gură sau deloc. Cu câteva excepţii evident, dar chiar nu contează excepţiile în cazul de faţă.

Unul dintre puţinii cumpărători dintr-o piaţă plină de vânzători e fondul de investiţii cu capital sud african NEPI, care e aproape şi de o listare la BVB. În rest, după cum spunea un analist imobiliar, „dom’ne, găseşte-mi unul care cumpără că oameni sau firme care vând am şi eu cu duiumul”. Şi asta nu-i de joacă. Denotă lipsa aproape completă de interes a investitorilor, care mai degrabă (şi ei brutuşii!) caută exit-ul.
Cele 12 tranzacţii cu proprietăţi imobiliare au valorat circa 300 de milioane de euro, adică o valoare medie de 25 de milioane de euro pe tranzacţie, mult sub nivelul din anii de boom. Pentru anul acesta, aşa ca să inducă în eroare, preluarea fondului de investiţii austriac Europolis de către conaţionalii de la CA Immo a dus valoarea tranzacţiilor la 200 de milioane de euro, practic trecerea proprietăţilor de la Europolis la CA Immo acoperind 90% din valoarea tranzacţiilor.
Dincolo de asta, e linişte, dar nu pace. La orizont (nu tocmai clar însă) stă şi preluarea Adama de către Immofinanz, tranzacţie despre care se vorbeşte de aproape un an de zile, dar nefinalizată până în prezent. „E complex, sunt multe lucruri de stabilit, ambele companii sunt listate şi de aceea extrem de atente la amănunte”, descrie situaţia Asher Lax, directorul de marketing al Adama.
Pentru că tot spuneam că totul e de vânzare, şi nefericitul Macromall din Braşov e de vânzare. Intrat în portofoliul fondului de investiţii Carpathian contra a 19 milioane de euro în 2006, când părea că tot ce zboară se mănâncă, centrul comercial braşovean s-a dovedit un rateu, gradul de ocupare fiind scăzut (şi sub 85%), iar veniturile aduse destul de modeste. Prin urmare, Carpathian vrea să îi facă vânt, după ce anul trecut a mai ieşit şi din afacerile Atrium Arad şi Cluj-Napoca şi a scăpat astfel de o parte din datorii.
Continuare: businesscover.ro