Guvernul va ceda acţiunile majoritare la grupurile 3 şi 4 de la Cernavodă investitorului care asigură finanţarea
Guvernul va ceda pachetul majoritar de acţiuni la grupurile 3 şi 4 ale centralei nuclear-electrice de la Cernavodă acelui investitor care va asigura finanţarea proiectului de construcţie a celor două unităţi, a anunţat premierul Victor Ponta, arătând că este dispus la o astfel de decizie politică. Declaratia Primului Ministru vine dupa o alta declaratie a vicepresedintelui Franklin Templeton care a spus ca proiectul unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda nu este atractiv pentru investitorii privati.
"În măsura în care există un investitor care vine şi cu banii, ceea ce s-a schimbat fundamental şi am pierdut, din păcate, în momente importante a fost că România nu a vrut să dea cei 51% acţiuni la grupurile 3 şi 4, ori eu sunt dispus, ca decizie politică, să acceptăm un acţionar majoritar în măsura în care acest acţionar vine şi cu banii. Că e vorba de chinezi, de grupul sud-coreean care s-a arătat de asemenea interesat, cu braţele deschise îi primim, doar să vină şi cu banii", a spus Ponta la Antena 3.
Ministerul Economiei va înainta Guvernului un memorandum cu patru variante de continuare a proiectului reactoarelor nucleare 3 şi 4 şi susţine continuarea investiţiei cu actualii investitori şi atragerea altora, concomitent cu reducerea participaţiei statului.

Proiectul construcţiei celor două reactoare nucleare, evaluat la 4 miliarde de euro, a fost iniţiat în 2007, iar lucrările erau estimate să înceapă în 2010.
Din compania de proiect, initial făceau parte Enel, ArcelorMittal România, Nuclearelectrica, CEZ, RWE , Iberdrola şi GDF Suez. Nemulţumite de evoluţia discuţiilor, cea mai mare parte dintre aceste companii au renunţat la sfârşitul anului 2010 la investiţie, astfel că Ministerul Economiei, prin Nuclearelectrica, a ajuns să deţină 86% din firma de proiect.
Secretarul de stat în Ministerul Economiei Rodin Traicu afirma, în urmă cu câteva săptămâni, că Guvernul vrea să recheme în proiect companiile CEZ, RWE, Iberdrola şi GDF Suez.
Un studiu comandat de Comisia Naţională de Prognoză şi prezentat recent arată că punerea în funcţiune a reactoarelor nucleare 3 şi 4 la centrala de la Cernavodă este incertă înainte de anul 2020, din cauza neclarităţilor legate de capacitatea României de a finanţa investiţia şi structura acţionariatului.
"Proiectul Unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă nu este atractiv pentru investitorii privaţi"
Grzegorz Konieczny, vicepreşedintele Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea, proiectul de construcţie a Unităţilor 3 şi 4 de la centrala nuclearoelectrică Cernavodă nu este atractiv pentru investitorii privaţi, având în vedere indicatorii financiari şi ipotezele în baza cărora a fost construit studiul de fezabilitate
"Din acest motiv, credem că Nuclearelectrica (n.r. companie unde Fondul Proprietatea este acţionar minoritar) nu este, în acest moment, în poziţia de a lua în considerare un proiect de o asemenea dimensiune, ca partener fie majoritar, fie minoritar. Credem că societatea ar trebui mai întâi să se concentreze pe câteva priorităţi esenţiale, care i-ar permite să îşi îmbunătăţească eficienţa şi profitabilitatea, pentru a ajunge, astfel, într-o poziţie mai bună de a analiza şi evalua corespunzător proiectul reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, la un moment ulterior. Am dori să subliniem că vom susţine, cu siguranţă, proiecte viabile şi benefice pentru dezvoltarea Nuclearelectrica, odată ce compania va deveni mai puternică în urma implementării mai multor măsuri", a declarat Grzegorz Konieczny pentru ziarul Bursa