Guvernul nu a luat nicio măsură de relansare economică, doar măsuri coercitive şi nimic pentru stimularea economiei

Scutirea de impozit pe profitul reinvestit, dar şi pentru investiţiile noi, revenirea la TVA de 19% şi reducerea contribuţiilor sociale sunt, în opinia investitorilor români, măsuri urgente care trebuie implementate de Guvern pentru relansarea economică.

"Am constatat că Guvernul nu face nimic pentru diminuarea efectelor crizei, după speranţele pozitive de la începutul anului când am constituit Consiliul Investitorilor Români. După nouă luni vedem doar măsuri coercitive şi nimic pentru stimularea economiei. Peste 17.000 de firme au intrat în insolvenţă în 2013 şi sperăm că măcar acum, în ceasul al 14-lea, cineva ne va asculta", a declarat Ioan Niculae.

Omul de afaceri a mai declarat că situaţia dificilă în care se găsesc companiile este valabilă nu doar pentru investitorii români, ci şi pentru cei străini. "Şi investitorii străini. şi cei români au parte de aceleaşi probleme. Nu e departe momentul când Renault va alege să plece din România. Vedem cu mare dezamăgire că măsurile agreate de mediul de afaceri cu FMI şi Comisia Europeană nu sunt luate în seamă", a spus Niculae.

Ioan Niculae, Radu Enache, George Copos, Luchi Georgescu, Anca Vlad, Radu Timiş, Ştefan Vuza, Vasile Turcu şi alţi 500 de proprietari de companii româneşti s-au reunit în luna martie în cadrul asociaţiei „Forumul Investitorilor Autohtoni”, organizaţie care reprezintă interesele antreprenorilor locali în relaţia cu autorităţile

"Nivelul TVA este invers proporţional cu eficienţa administraţiei şi direct proporţional cu evaziunea. Pe medie, România are un randament al colectării TVA de 52%, înseamnă că România colectează un TVA de 12,5%, adică jumătate din cota pe care cu toţii credem că o plătim", a declarat Gabriel Biriş, avocat în cadrul casei de avocatură Biriş Goran, la Forumul Investitorilor Autohtoni.

El a arătat că în Bulgaria gradul de colectare este de 85%, ceea ce înseamna că din TVA de 20% bulgarii încasează efectiv 17%.

"Guvernele noastre au venit să ne spună că trebuie să plătim taxe mai mari pentru că ei sunt incompetenţi (...) Să ne oprim din cârpeli şi să facem lucrurile aşa cum trebuie", a adăugat Biriş.

"Reglementarea în domeniul muncii este complicată, confuză uneori, iar contribuţiile sunt foarte mari, iar rezultatul este munca la negru, grad redus de declarare a salariilor mari, costuri administrative mari pentru angajatori şi stat. Ceea ce înseamnă că din cauza contribuţiilor sociale mari cota unică nu şi-a atins scopul de a scoate la lumină salariile mari", a adăugat Biriş.

El spune că oamenii de afaceri români vor un sistem de contribuţii sociale echitabil, simplu şi eficient, iar soluţia ar fi simplificarea legislaţiei, implementarea unei logici simple şi eficiente de calcul, dar şi lărgirea bazei de impozitare.

"Beţivii cum fac? Nu merg drept, tocmai ca să fie stabil. Nu putem vorbi de stabilitate dacă nu avem o bază largă de impozitare", a mai spus Biriş.

"Nu a fost luată până acum nicio măsură de relansare economică. Guvernului îi este frică să ia măsuri de acest tip (scutiri la plata impozitului, n.r.) pentru că ar putea avea efecte perverse. Nu trebuie să le fie, doar împreună putem face un proiect de relansare economică", a declarat Alin Burcea, preşedintele Paralela 45 şi cofondator al Forumului Investitorilor Autohtoni.

"Nu vrem să judecăm pe nimeni, poate Guvernul nu a avut timp. Dorim însă să ne asculte şi pe noi din când în când. În mod stupid, cred că românii nu pot fi doar angajaţi sau consumatori", a mai spus Ioan Niculae.

Sursa: Mediafax

13-10-2013