Guvern nou - planuri de privatizare noi
Oltchim va fi privatizata in Septembrie, la Cupru Min se va relua licitatia, Poşta Romana va fi restructurată şi privatizată până la finele anului, compania TAROM ar putea fi vanduta in totalitate, la CFR Marfa mai asteptam. Acestea sunt cateva dintre declaratiile ministrilor din noul guvern

Ministrul desemnat al Economiei, Daniel Chitoiu, si-a asumat sambata, la intalnirea cu reprezentantii FMI si ai Comisiei Europene, privatizarea companiei Oltchim in septembrie si reluarea licitatiei pentru vanzarea Cupru Min imediat dupa reevaluarea societatii si obtinerea avizului de mediu
Privatizarea Poştei Române se va încheia la finele acestui an, prin atragerea unui investitor, proces care va fi însoţit de restructurarea profundă a activităţii, pentru îmbunătăţirea situaţiei financiare, a declarat ministrul desemnat pentru Comunicaţii, Dan Nica.
"Situaţia financiară a Poştei este una foarte preocupantă. Din informaţiile pe care le am, operatorul poştal are circa 100 de directori. Prin restructurare vor mai rămâne cel mult zece. De asemenea, aproximativ 300 de angajaţi TESA al Poştei Române ar trebui să plece, pentru că personalul este excedentar", a spus Nica.
El a adăugat că prin restructurarea companiei, care va începe la finele lunii mai, se urmăreşte îmbunătăţirea situaţiei financiare a Poştei, care în ultimii ani a înregistrat pierderi şi a acumulat datorii către diverse bugete ale statului.
Ministrul Transporturilor si Infrastructurii, Ovidiu Silaghi a declarat la audierile din comisiile parlamentare reunite, ca o varianta pentru privatizarea TAROM ar fi vanzarea integrala a companiei, iar pentru CFR Marfa trecerea in proprietate privata sa fie amanata.
"Cred ca ar fi mai interesant de vandut in totalitate TAROM si sa mai asteptam cu CFR Marfa. Poate ca pretul de piata nu e cel mai bun si nici procentul de 50% cel mai indicat, dar consultantul va aplica testul investitorului privat. Daca acest test este corespunzator vom continu procesul de privatizare, iar daca nu procesul va trebui regandit", a spus Silaghi.
Statul detine integral TAROM si vizeaza listarea operatorului la bursa, cu un pachet de 20% din actiuni, obligatie asumata fata de FMI.
In septembrie 2011 CFR Marfa figura in scrisoarea de intentie convenita cu FMI in grupul primelor noua companii unde va fi angajat management privat, cu perspectiva vanzarii unui pachet de 20% din actiuni.
Cateva saptamani mai tarziu, Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a decis vanzarea a peste 50% din actiuni, presedintele Traian Basescu afirmand ca CFR Marfa a fost "profund capusata" prin serviciile care i s-au prestat si ca singura metoda de diminuare a vulnerabilitatii companiilor de stat este privatizarea.
Ulterior, Guvernul si FMI au convenit ca CFR Marfa sa fie scoasa de pe lista companiilor cu management privat si vanduta unui investitor strategic, intr-un proces care sa fie incheiat pana la sfarsitul lunii octombrie 2012 si in care sa poata fi implicate BERD si IFC, divizia de investitii a Bancii Mondiale.