Grecii isi vand insulele si companiile de stat
Insulele greceşti au început să fie scoase la vânzare de către familiile moştenitoare, după introducerea unor taxe usturătoare pe proprietate în cadrul programului de austeritate, primii cumpărători fiind membri ai familiilor regale arabe, potrivit cotidianului elen Kathimerini. Colosul Gazprom se numără printre cei 17 potenţiali cumpărători ai companiei greceşti de gaze Depa, care se pregăteşte pentru privatizare. Costul companiei este estimat la circa 1,5 miliarde de euro.

Grecii isi vand insulele din cauza taxelor usturatoare
Surse din piaţa imobiliară au declarat pentru ziarul grec că mai mulţi proprietari, în special familii care au moştenit insulele, încearcă să le vândă rapid pentru a evita noile taxe, acceptând preţuri mai mici şi concesii substanţiale.
Potrivit Kathimerini, insula Oxeia din Marea Ionică, moştenită de familia greco-australiană Stamoulis, a fost vândută recent unor membri ai familiei regale din Emiratul Qatar pentru 5 milioane euro, după ce fusese cotată iniţial la 6,9 milioane euro.
O mare parte din insula situată în apropiere de Itaca, cu o suprafaţă de aproximativ 500 de hectare, este protejată ecologic, însă porţiunea neprotejată a proprietăţii poate fi dezvoltată.
Insula Patroklos, situată în largul vârfului peninsulei Attica, ar putea fi de asemenea vândută în curând. Cititi mai multe in Zf.ro
In vizorul rusilor
În timp ce mulţi dintre germani intenţionează să ocolească vara aceasta Grecia, ruşii vor veni aici în număr şi mai mare: sunt aşteptaţi circa 850.000 de turişti din Federaţia Rusă, cu 40% mai mulţi decât în urmă cu un an. De asemenea, concernul energetic rus Gazprom vrea să investească în Grecia bani serioşi, informează Der Tagesspiegel.
Grecia devine un important coridor pentru aprovizionarea cu gaz a Europei, subliniază cotidianul german. Încă în 2008, guvernul de la Atena s-a implicat în proiectul ruso-italian al gazoductului South Stream. Zăcămintele de gaz descoperite în estul Mării Mediterane, în apropiere de Cipru şi Israel, precum şi presupusele zăcăminte din Creta şi din vestul Greciei ar putea majora importanţa acestei ţări în calitate de punct de transbordare pentru aprovizionarea cu gaz a continentului european.
În afară de compania de gaze Depa, interesul ruşilor este atras de concernul pentru producţia de produse petroliere şi lubrifianţi Hellenic Petroleum /Elpe/. Potrivit directorului 'Gazpromneft', Aleksandr Diukov, întreprinderea sa studiază posibilitatea achiziţionării unei cote părţi în acest concern, care va fi scos la privatizare în luna mai, se mai spune în articol.Cititi mai multe in Money.ro