Fondurile gestionate de Ioan Sturza si-au facut plinul. Urmeaza cateva exituri pentru a finanta noi proiecte
Ion Sturza, fostul director general adjunct al Rompetrol şi fost premier al Republicii Moldova, a epuizat banii fondurilor de investiţii pe care le gestionează şi anunţă că va face un exit parţial, in vederea atragerii de capital pentru proiecte viitoare, se arata intr-un interviu acordat revistei Capital
"Deocamdată, noi ne-am făcut plinul. Suntem intr-o etapă foarte activă de maturizare a proiectelor pe care le deţinem şi ne uităm la rundele următoare de finanţare, iar asta ne ocupă tot timpul şi resursele. In curand, vom anunţa exit-uri parţiale din proiecte şi vom elibera bani pentru alte investiţii. Este posibil să introducem un alt acţionar in ecuaţie, pentru că aceasta este filosofia unui fond de investiţii", spune omul de afaceri Ion Sturza, intr-un interviu acordat in exclusivitate pentru revista Capital.
Sturza admite că este un investitor oportunist şi se descrie ca fiind, mai degrabă, un meseriaş decat un antreprenor. El recunoaşte că proiectul de la Cluj a fost o oportunitate pe care a fructificat-o in perioada de criză, fără a avea o idee clară despre ce va face cu activele fabricii cumpărate in 2011. Cu gandul la exit incă dinainte de a incepe construcţia Liberty Technology Park, Sturza spune răzand că se aşteaptă la un randament investiţional (yield) cuprins intre 8% şi 10%. Valoarea netă a acestui indicator se calculează prin scăderea costurilor anuale de operare a clădirii vizate din chiria anuală generată de imobil, iar rezultatul se imparte la valoarea proprietăţii. El se laudă că pană acum nu a pierdut bani şi că randamentul teoretic al investiţiilor sale este mult peste media pieţei.
Ideea listării la bursă, după modelul NEPI sau Globalworth, a respins-o din start pentru că atitudinea sa faţă de atragerea banilor este foarte prudentă. "Cand lucrezi cu banii tăi dormi altfel, dar cand ai mai mulţi investitori mici, ai şi o responsabilitate enormă. Eşti prins intre necesitatea operativă de a dezvolta afacerea şi satisfacerea aşteptărilor investitorilor. Eu sunt foarte flexibil cu mine, dar cu ceilalţi mii de investitori nu poţi fi la fel. De aceea, nu mă complic deocamdată", explică Sturza.
Despre tranzatia Rompetrol
Sturza spune, glumind, că rolul său in tranzacţia care l-a făcut celebru a fost unul minor şi că nu a făcut altceva decat să poarte hartiile de pe o masă pe alta. "Candva o să scriu o carte, dar incă e prematur. Mulţi consideră că a fost o cacealma, dar a fost o tranzacţie extrem de complexă, serioasă şi asistată de cei mai mari avocaţi şi bănci de investiţii din lume. A fost o tranzacţie pe bune. Pentru vanzător a fost ultima oportunitate in al 12-lea ceas, iar cumpărătorul a fost mai puţin norocos pentru că a inceput criza, s-au devalorizat foarte mult activele, dar pană la urmă Kazahstanul este extrem de fericit că are acest pod in Europa, nu degeaba au mai investit aproape un miliard euro in dezvoltare", povesteşte omul de afaceri.
Cititi interviul integral in revista Capital.ro
17-08-2014