Fabrica de seringi Sanevit Arad, scoasă la licitaţie pentru 7,4 milioane euro
Fabrica de seringi de unică folosinţă Sanevit 2003 Arad a fost scoasă la licitaţie de Ministerul Economiei, la preţul de 32.684.998 lei, adică aproximativ 7,4 milioane de euro, insă societatea nu mai produce nimic de mai mulţi ani şi are doar caţiva angajaţi, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Potrivit anunţului de licitaţie cu strigare, publicat de Ministerul Economiei, prin Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării in Industrie (OPSPI), intregul capital social al SC Sanevit 2003 SA Arad va fi vandut la preţul de 32.684.998 lei, adică aproximativ 7,4 milioane de euro, fiind vorba de 16.342.499 de acţiuni la preţul de doi lei bucata.
Toate acţiunile sunt deţinute de Ministerul Economiei, care a preluat fabrica in iunie 2012, pentru a o salva de la faliment.
Conform anunţului, dosarul de prezentare a fabricii poate fi ridicat de la sediul OPSPI, iar pentru participare la licitaţie trebuie depusă o garanţie de 3.268.500 lei.
Documentele de participare la licitaţie se pot depune pană cel mai tarziu in ziua anterioară licitaţiei, respectiv pană in 17 noiembrie, ora 09.00, iar deschiderea plicurilor cu documente se va face in prezenţa tuturor ofertanţilor o oră la tarziu. Verificarea şi analizarea documentelor se va face pană in 18 noiembrie, la ora 9.00, iar licitaţia va avea loc la ora 10.00, la sediul OPSPI.
Procedura de privatizare a fabricii de seringi de unică folosinţă din Arad a inceput in urmă cu aproape trei ani, insă anunţul a fost publicat abia acum.
La sfarşitul anului 2012, ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, declara la Arad că fabrica de seringi va fi "resuscitată", urmand să intre in procedura de privatizare.
Pop spunea la acea vreme că fabrica are datorii de 7,6 milioane de lei acumulate, la un patrimoniu de 8,5 milioane de euro, şi că "membrii fostului guvern, ori n-au fost capabili, ori au avut interese meschine pentru nerezolvarea problemei Sanevit".
Fabrica arădeană nu mai produce nimic de caţiva ani şi mai are doar caţiva salariaţi care se ocupă de intreţinerea echipamentelor şi administrarea bunurilor, ei fiind plătiţi din micile venituri obţinute din inchirierea unor spaţii ale unităţii.
Deschisă in 1995, Sanevit a fost prima fabrică din ţară producătoare de seringi şi ace medicale de unică folosinţă. Fabrica are o capacitate de producţie anuală de 200 de milioane seringi de unică folosinţă şi de peste 500 de milioane ace medicale.
Sursa: Mediafax
29-10-2015