EY: Tranzacțiile din sectorul de petrol și gaze din Romania au rămas la un nivel scăzut in 2013

Nivelul tranzacțiilor din sectorul de petrol și gaze, a rămas scăzut in 2013, in Romania, in linie cu activitatea pieței de fuziuni și achiziții (M&A) din sector din ultimii ani, in pofida potențialului pieței, se arată intr-un studiu EY privind piața de profil, remis joi AGERPRES.

"Piața petrolului și a gazelor a urmat aceeași tendință, inregistrandu-se, in general, tranzacții puține și de valoare mică. In upstream au fost cateva tranzacții generate de alianțe pentru explorarea unor campuri sau transferuri de licențe de explorare, in timp ce in zona downstream s-au incheiat achiziții izolate de benzinării sau mici lanțuri de benzinării de către unii jucători interesați de creșterea cotei de piață in Romania", a spus Alexandru Lupea, Assurance Partner, EY Romania.

Studiul EY arată că, in 2013, la nivel global s-a inregistrat o scădere de 21% a valorii totale a tranzacțiilor, pană la 337 de miliarde dolari, semnificativ mai mică decat nivelul record atins in 2012, cifrat la 423 miliarde de dolari. Numărul total al tranzacțiilor de pe piața de petrol și gaze a fost, de asemenea, in scădere semnificativă, in 2013 inregistrandu-se 1.400 de tranzacții, față de 1.800 de tranzacții in 2012, un declin de 23%.

In 2013, s-a inregistrat o disponibilitate redusă de a incheia tranzacții mari, spre deosebire de 2012, cand au fost incheiate 98 de tranzacții a căror valoare a depășit un miliard de dolari. Comparativ, in 2013 s-au inregistrat doar 70 de astfel de tranzacții.

Fuziunile și achizițiile determinate de optimizarea de capital și portofoliu au făcut ca activitatea din zona upstream să rămană cea mai dinamică in 2013, inregistrandu-se o valoare declarată a tranzacțiilor de 237 de miliarde dolari pentru un număr de 1.009 tranzacții, ceea ce reprezintă aproximativ 70% din totalul global al tranzacțiilor din sector, atat ca valoare cat și ca număr. Valorile și volumele tranzacțiilor din zona de downstream au scăzut semnificativ in 2013, atingand o valoare totală de aproximativ 14 miliarde dolari și un număr de doar 109 tranzacții. Prin comparație, in 2012, valoarea totală a tranzacțiilor din acest segment s-a cifrat la 47 miliarde de dolari și s-au inregistrat aproape 200 tranzacții.

Spre deosebire de celelalte segmente, activitatea pe zona de midstream s-a consolidat in 2013, valoarea raportată a tranzacțiilor fiind de peste 70 de miliarde de dolari (comparativ cu 60 de miliarde de dolari in 2012). Totuși, numărul tranzacțiilor a scăzut, de la 104 in 2012, la 90 in 2013.

După creșterile solide inregistrate in 2012, activitatea din segmentul serviciilor pentru industria extractivă a trecut printr-un an dificil in 2013, valoarea raportată a tranzacțiilor inregistrand un declin de aproape 50%, pană la 15 miliarde de dolari. In ceea ce privește numărul tranzacțiilor, acestea au scăzut cu aproape 25%, ajungand la 185. In timp ce activitatea extractivă terestră (convențională și neconvențională) a stagnat, ca urmare a mediului dificil de operare in acest sector al industriei, cererea pentru serviciile extractive in zone maritime s-a menținut.

In 2013, companiile petroliere internaționale au resimțit o presiune crescandă din partea investitorilor pentru livrarea de rezultate. Avand in vedere investițiile presupuse de mega proiectele in care aceste companii s-au implicat, reprezentanții EY estimează că, in 2014, vom asista la optimizări de portofoliu, deoarece companiile se vor concentra mai mult ca oricand pe zonele in care pot beneficia de un avantaj competitiv. In cazul unora, acest lucru se poate traduce in inițierea unor campanii agresive de dezinvestire, in timp ce pentru altele poate insemna mai multe soluții inovatoare de structurare financiară.

Creșterea importanței rolului jucat de companiile naționale de petrol la nivel mondial, precum și dezvoltarea constantă a parteneriatelor și relațiilor de colaborare intre companiile naționale de petrol vor atrage după sine schimbări in industrie.

23-02-2014