EY: Se lucrează la tranzacţii mari

Listările a două companii de stat, Electrica şi CE Oltenia, anunţate de Ministerul Economiei, consolidarea sectorului bancar şi tranzacţiile din telecom vor fi principalele puncte de activitate in piaţa de fuziuni şi achiziţii anul acesta, sunt de părere consultanţii şi managerii fondurilor de investiţii.

ZF a organizat impreună cu EY evenimentul ZF Top Tranzacţii - "Cum văd liderii locali mersul economiei şi piaţa de fuziuni şi achiziţii in 2014", in cadrul căruia au fost prezentate cele mai mari deal-uri din 2013 şi din primele luni ale acestui an, dar şi tendinţele pentru perioada următoare.

"Pentru anul 2013 am identificat un set de tendinţe foarte interesante. După o stagnare in anii 2010-2012 a numărului de tranzacţii vedem o creştere semnificativă in 2013. (...) Un sector care probabil va avea o evoluţie foarte dinamică in 2014 este cel de telecom, media şi tehnologie. Partea de software şi IT continuă să fie atractivă, cu tranzacţii foarte mari şi interesante", a spus Florin Vasilică, partener, şef al echipei de asistenţă in tranzacţii a EY. El a adăugat că activitatea este mai intensă pe piaţa de fuziuni şi achiziţii şi se lucrează atat la tranzacţii mici, cat şi la unele mari şi medii.

Estimările ZF arată că piaţa de fuziuni şi achiziţii a urcat anul trecut cu cateva procente, pană la 1,3 mld. euro. Listarea Romgaz a fost cea mai mare tranzacţie a anului trecut, cu o valoare de 390 mil. euro.

Acţiunile au fost suprasubscrise de 13 ori de investitorii individuali şi de cinci ori pe segmentul corporate, ceea ce a arătat că in piaţă există apetit investiţional pentru listările plănuite de stat.

"Anul acesta ne aşteptăm să vină (listările) Electrica şi Complexul Energetic (CE) Oltenia, precum şi Romtelecom care e aşteptată să se finalizeze", a declarat Dana Mirela Ionescu, Chairman & CEO al Raiffeisen Capital & Investment, care a făcut parte din consorţiul ce a intermediat listarea companiei de stat Romgaz.

Pe langă operaţiunile aşteptate in piaţa de capital, consultanţii sunt de părere că sectorul bancar şi companiile din telecom vor fi principalii actori ai pieţei de fuziuni şi achiziţii, cu multe tranzacţii de valori mari.

"In mediul bancar romanesc, aceste numeroase bănci vor fi consolidate intr-un final. Nu putem şti la ce număr se va ajunge, dar probabil vor fi mult mai puţine foarte curand", a declarat Marinel Burduja, director general al Băncii Romane de Credit şi Investiţii (BCRI), un jucător nou-format in piaţă după ce omul de afaceri Dorinel Umbrărescu a preluat licenţa ATE Bank.

Sursa: Zf.ro

29-03-2014