EY: Aproape jumatate din firmele globale de servicii financiare se aşteapta sa realizeze fuziuni sau achiziţii in urmatoarele 12 luni

Activitatea de tranzacţionare din domeniul serviciilor financiare globale se intensifica și 46% dintre executivii acestor companii intenţioneaza sa realizeze achiziţii in urmatoarele 12 luni - se arata in cea de-a douasprezecea ediţie a barometrului EY - Financial Services Confidence Barometer

Sectorul bancar și pieţele de capital vor domina fuziunile şi achiziţiile din sfera serviciilor financiare in 2015 Activitatea de tranzacţionare de pe piața bancara şi de pe pieţele de capital la nivel global cunoaşte un avant semnificativ, 52% dintre directorii executivi intenţionand sa efectueze achiziţii in urmatoarele 12 luni, faţa de doar 29% in 2014.

Nivelul de activitate din sectorul bancar şi de pe pieţele de capital depaşeşte creșterea din sectorul serviciilor financiare pe ansamblu - unde 46% dintre executivi se aşteapta sa realizeze achiziţii in urmatoarele 12 luni. Perspectiva asupra economiei globale reprezinta unul dintre motivele de creştere a interesului pentru fuziuni şi achiziţii; 80% din directorii executivi din banci sunt optimişti, faţa de 70% cu şase luni in urma. De asemenea, 78% dintre aceștia şi-au exprimat increderea in caştigurile corporatiste.

Florin Vasilica, Lider al departamentului de Asistenţa in tranzacţii, EY Romania, declara: "Creşterea numarului şi a calitaţii oportunitaţilor de achiziţie, precum şi a probabilitaţii de incheiere a unor tranzacţii sporesc gradul de incredere. Marjele comprimate ale ratei dobanzii şi presiunea exercitata de reglementarile asupra capitalului ar putea duce la noi consolidari in industrie şi la vanzari de active, in vreme ce nevoia de a ţine pasul cu ritmul inovarii accelereaza achiziţiile. Dupa ce am fost martorii unei revigorari a activitaţii de M&A in 2014, ne aşteptam ca aceasta tendinţa sa continue sa se manifeste puternic pe piaţa şi in 2015."

65% dintre executivii din banci au declarat ca işi vor axa strategiile de M&A pe tranzacţii transfrontaliere in regiunea invecinata, faţa de 15% care se vor concentra pe tranzacţii interne şi 20% care se vor concentra pe tranzacţii globale. Marea Britanie, India, Germania, Rusia şi Africa de Sud reprezinta principalele destinaţii de investiţii pentru sectorul bancar in 2015.

In contextul in care bancile sunt nevoite sa utilizeze noile tehnologii pentru a ramane competitive, 59% din activitatea M&A va fi orientata catre investiţii inovatoare, care ar putea duce la modificari ale intregului model de business, cum ar fi patrunderea intr-un alt sector industrial. Pe ansamblul sectorului de servicii financiare, 65% din activitatea M&A va ținti diverse forme de investiţii inovatoare.

Majoritatea asiguratorilor vizeaza tranzacţii globale Directorii executivi din asigurari tind catre o abordare globala in 2015, 61% dintre ei axandu-şi strategia de M&A pe tranzacţii globale in acest an, faţa de 27% de la nivelul tuturor sectoarelor de servicii financiare.

39% dintre asiguratori intenţioneaza sa efectueze achiziţii in urmatoarele 12 luni fie pe plan intern, fie in regiunea imediat invecinata, fie la nivel global. Mediul economic actual face ca achiziţiile sa devina o opţiune atractiva. Aplicarea Solvency II va cere companiilor de asigurari sa-şi imbunataţeasca structura de ansamblu a operaţiunilor şi a bilanţurilor. Intre timp, firmele de reasigurari se confrunta cu presiuni de creștere a valorii pentru investitori, fapt care ii determina pe directorii executivi sa-şi indrepte atenţia catre fuziuni şi achiziţii.

Asiguratorii sunt mai optimişti in privinţa economiei globale, 79% dintre ei avand o perspectiva pozitiva, faţa de 65% cu şase luni in urma. 70% dintre ei au incredere in caştigurile corporatiste, faţa de 75% la nivelul intregului sector de servicii financiare. Cum asiguratorii cauta sa-şi imbunataţeasca eficienţa operaţionala, sa satisfaca noile cerinţe de reglementare şi sa ramana competitivi, este de aşteptat ca 85% din activitatea de M&A sa se deruleze sub forma investiţiilor inovatoare.

Jumatate din managerii de active se aşteapta la creşterea numarului de fuziuni şi achiziţii

Deşi 22% din executivii din managementul bunurilor și al activelor intenţioneaza sa efectueze tranzacţii in urmatoarele 12 luni, 50% dintre ei se aşteapta la creşterea numarului de tranzacţii. Comparativ, pe ansamblul sectorului de servicii financiare, 46% intenționeaza tranzacții și 58% se așteapta la creștere.

Jumatate dintre executivii din managementul de bunuri și active işi axeaza strategiile M&A pe tranzacţii transfrontaliere in regiunea imediat invecinata, cealalta jumatate avand ca ţinta tranzacţiile de pe piaţa interna. Cum pieţele globale şi clasele de active se gasesc in cicluri economice diferite, investitorii se aşteapta ca managerii de active sa urmareasca profituri de pe urma investiţiilor plasate oriunde exista oportunitaţi. Pe masura ce optimismul legat de economia globala creşte şi atragerea de bunuri globale pentru dobandirea beneficiilor de scala devine tot mai importanta, ne putem aştepta ca tot mai mulţi manageri de active sa ia in calcul opţiunea tranzacţiilor.

67% din executivii din managementul de bunuri și active sunt optimiști in privinţa economiei globale, procent in creştere faţa de 55% inregistrat cu şase luni in urma. Comparativ, la nivelul intregului sector de servicii financiare, procentul se ridica la 78%. Inovaţia va fi ținta managerilor de active, 75% din activitatea de M&A derulandu-se in investiţii inovatoare, comparativ cu 65% de la nivelul tuturor companiilor din servicii financiare. Studiul Capital confidence barometer relaizat de EY are la baza un sondaj derulat in randul a 1.600 de directori executivi din companii mari din intreaga lume şi din diverse sectoare industriale

Sursa: Comunicat de presa

03-08-2015

Cititi si:

Peste 90% dintre investitorii locali sunt optimisti si estimeaza creşterea afacerilor in 2015

EY lansează un program pentru sprijinirea antreprenorilor cu mare potenţial de creștere

EY: In 2014 fuziunile si achiziţiile din sectorul bio-farma au depaşit 200 miliarde Euro

EY: Piaţa de fuziuni şi achiziţii din Romania in scădere in primul semestru din 2014

EY: Apetitul pentru fuziuni si achizitii de companii, la cel mai ridicat nivel din ultimii ani

EY: Oamenii de afaceri romani au devenit mai pesimisti

Enterprise Investors: Investitorii sunt greu de convins să cumpere companii romanesti

EY: Companiile riscă să piardă investitori pentru că nu-şi fac publice informaţiile non-financiare

EY: Romania, locul 3 in topul celor mai atractive țări pentru investiții străine din ECE

EY: O mare parte din afacerile de familie din Romania se pregătesc pentru succesiunea către a doua generaţie

EY: Piața de fuziuni și achiziții de companii din Romania va crește in următoarele 18 luni