Exporturile si agricultura sustin cresterea PIB insa consumul intern si investitiile sunt in continuare in declin
Exporturile nete au susţinut activitatea economică în primul semestru şi vor rămâne principalul motor pentru PIB în 2013, în timp ce investiţiile au fost în declin, iar consumul nu a dat semne de redresare. Pe partea de formare a PIB, motoarele au fost industria şi agricultura, în timp ce construcţiile şi comerţul cu amănuntul au continuat să dezamăgească.
Economia a crescut în prima jumătate a anului cu 1,8% comparativ cu semestrul I din 2012, potrivit datelor revizuite anunţate ieri de Institutul de Statistică, avansul fiind mai mare decât prima estimare, care indica o creştere a PIB de 1,7%.
Analiştii şi-au îmbunătăţit estimările privind creşterea economică din întregul an 2013 spre 2,5-3%, având în vedere anul agricol foarte bun şi menţinerea cererii externe bune pentru produsele româneşti.
Exportul net a avut în prima jumătate a anului o contribuţie de +5,3% la creşterea PIB, consecinţă a creşterii cu 10,7% a exporturilor de bunuri şi servicii corelată cu reducerea volumului importurilor cu 0,9%.
Pe de altă parte, de la investiţii au venit veşti proaste. Investiţiile au înregistrat în prima jumătate a anului un declin de 4,4% comparativ cu acelaşi interval din 2012, având o contribuţie negativă la creşterea economică de -1%. Iar consumul a staţionat la nivelul din S1 din 2012.
România are nevoie de măsuri de încurajare a creşterii PIB, în special de investiţii publice cu valoare adăugată mare, pentru recuperarea decalajelor, după cum au tot susţinut analiştii. Iar o creştere economică mai rapidă, de peste 3-4%, ar aduce şi mai multe locuri de muncă.
Cheltuielile de capital şi-au continuat declinul în prima jumătate a anului, ca şi cheltuielile statului cu programele finanţate din banii nerambursabili ai UE, în timp ce cheltuielile de personal şi sumele alocate pentru bunuri şi servicii tot cresc.
Cititi articolul integral in ZF.ro
08-09-2013