Exclusiv: Actiune de protest a salariatilor Mic.ro? Este viabil modelul de business al retelei Mic.ro? Plateste Patriciu datoriile?
Reprezentanti ai salariatilor Mic.ro din capitala intentioneaza sa programeze astazi 13 decembrie un meeting de protest la sediul Mic.ro pentru intarzierea si neplata integrala a salariilor. Dinu Patriciu mai plateste daca e presat de creditori dar situatia devine tot mai tensionata pentru salariatii firmei si furnizorii Mic.ro.

Conform unor reprezentanti ai salariatilor, va avea loc un meeting de protest la sediul din Pipera al Mic.ro din Cubic Center. Salariatii reclama intarzierea platii salariilor, plata a doar jumatate din salariu si lipsa de comunicare a departamentului HR.
Reprezentantii salariatilor sustin ca luna trecuta angajatii au primit salariile cu 3 zile de intaziere. Ulterior, in cadrul unei sedinte conducerea firmei a dat asigurari salariatilor ca nu vor mai fi probleme cu plata salariilor si ca situatia se redreseaza. Salariatii sunt ingrijorati intrucat au informatii ca s-au mai inchis inca cel putin 2 magazine in Bucuresti doar in sectorul 3 pe langa reteaua de 8 magazine din Oradea.
„Data trecuta (luna trecuta) au fost pusi toti banii dupa care a urmat o sedinta si ne-au comunicat ca nu vor mai fi aceste probleme, ca sunt in redresare, dar deja au inchis 2 magazine din Bucuresti.. cel putin 2 in Sectorul 3.” ne-a declarat un reprezentat al salariatilor
„Pe 11 trebuia bagati banii dar a picat Duminica. Luna trecuta au intarziat 3 zile si ieri nu au bagat decat jumatate de salariu. Restul ...nu stim nimic cand vor fi dati”
Plateste Dinu Patriciu datoriile?
Patriciu mai plateste daca il strangi cu usa. Producătorul apei minerale Perla Ciucaşului a recuperat sumele restante de la miniMax Discount
Producătorul apei minerale Perla Ciucaşului a depus pe data de 10 iunie la Tribunalul Bucureşti o cerere de intrare în insolvenţă a firmei miniMAX Discount, pentru că avea de recuperat o datorie de 100.000 de euro.
"Noi ne-am recuperat încet, încet datoria integral în luna octombrie. Vânzările mergeau destul de bine către miniMAX, se cerea marfă, dar dacă numai ceri şi nu plăteşti nimic... noi avem furnizori care îşi cer banii şi trebuie plătiţi. Deocamdată nu mai avem contract cu ei, iar pe viitor vom mai colabora dacă îşi schimbă mentalitatea", a declarat pentru Money.ro, Vasile Stroe, directorul companiei braşovene Aguapur.
Va rezista modelul de business al lui Dinu Patriciu?
Mare parte din extinderea retelei de magine Mic.ro s-a realizat pe banii furnizorilor. De la amenajarea magazinelor pana la aprovizionarea cu marfa s-a apelat la ceea ce se numeste credit furnizor; adica plata facturilor aferente dupa o anumita perioada de timp stabilita de obicei contractual.
In acest fel Mic.ro a reusit sa-si mareasca exinderea fara a apela imediat la credite bancare sau la aportul financiar al asociatilor companiei. Un model de business riscant daca platile convenite de comun acord cu furnizorii nu se efectueaza la timp.
În ultima perioadă, mai mulţi creditori au cerut insolvenţa firmelor deţinute de Dinu Patriciu, respectiv MIC.RO sau Bet Cafe Arena. Firmele care au cerut insolvenţa firmelor lui Patriciu sunt Vector International, Benati şi Flasher Business Group. La începutul săptămânii trecute, mai mulţi patroni de firme din Bacău, Ploieşti şi Constanţa au protestat pentru că nu au încasat banii pentru munca prestată. Patriciu a declarat că afacerea sa din retail nu va intra în insolvenţă şi nici nu este de vânzare.
Banuim ca extinderea s-a realizat in baza unei strategii bine puse la punct intocmite de conducerea companiei, dar ceva nu a functionat. Problemele de logistica, gestionare si aprovizionare implicate de extindere par sa fie serioase. O asemenea extindere implica resurse financiare importante. Extinderea retelei in mare parte pe baza creditului furnizor este foarte riscanta daca platile nu se efectueaza la timp.
Lipsa unor produse de baza de pe rafturile magazinelor cum sunt tigarile, afecteaza vanzarile celorlalte marfuri. Desi nu au un aport substantial si foarte profitabil in vanzari, clientul frecventeaza magazinul des si este de obicei inclinat sa mai cumpere si alte produse. Termenele de plata solicitate de furnizori de tigari sunt insa foarte scurte. Daca nu se achita la timp facturile furnizorul nu mai livreaza marfa.
Situatia a devenit complicata pentru grupul Mic.ro. Rezolvarea problemelor sta in buzunarul si credibilitatea domunului Patriciu. Va fi dispus sa aduca aportul de capital necesar din buzunarul propriu sau din credite bancare? Furnizorii par sa nu mai aiba rabdare pentru o noua amanare sau o rescadentare a datoriilor.
Cititi si: Patriciu nu renunta la MIC.RO. Au circulat zvonuri privind inchiderea sau vanzarea retelei
Reteaua de 8 magazine Mic.ro din Oradea a fost inchisaMic.ro: de vanzare, in insolventa sau doar o simpla dereglare de activitate?