ENEL nu mai vinde afacerile din Romania pentru ca sunt compatibile cu strategia grupului italian

Enel nu va mai vinde activele din Romania, deoarece corespund noii strategii a grupului, a anunțat, joi, la Londra, Francesco Starace, CEO al grupului Enel.

"Am decis să scoatem Romania de pe lista activelor de vanzare, pentru că afacerile noastre din această ţară se incadrează in noua strategie de dezvoltare pe cinci ani. Această strategie se va baza pe eficientizarea activităţilor operaţionale, dezvoltare industrială, management activ al portofoliului şi remunerarea acţionarilor. Deci, activitatea de distribuţie a electricităţii este unul din pilonii dezvoltării noastre"

"Romania se potrivește strategiei noastre pentru că este vorba despre distribuție", a explicat Starace, motivand astfel decizia grupului de a retrage Romania de pe lista de active scoase la vanzare, atat in prezent cat și in următorii cinci ani.

Strategia vizează vanzarea unor active in următorii ani de cinci miliarde de euro, din care două miliarde active in curs de vanzare, alte două miliarde au fost identificate pentru a fi lansate la vanzare și un miliard de euro active ce urmează a fi identificate, insă cele din Romania nu se mai găsesc pe această listă.

Strategia grupului pentru piețele mature, inclusiv Europa, vizează dezvoltarea rețelelor de distribuție digitalizate, in timp ce, in zona Americii Latine și a Africii accentul va fi pus pe zona de regenerabile. Piața matura suferă transformări și asta necesită dezvoltarea rețelelor de distribuție. Rețeaua de distribuție digitalizată reprezintă o prioritate.

"Vom investi in distribuția digitalizată și in noi servicii pentru clienți. Pe piețele emergente accentul va fi pus pe energia regenerabilă, iar dezvoltarea tehnologică va permite ieftinirea acesteia", a spus Starace.

Surse din randul cumpărătorilor interesaţi de activele ENEL Romania au declarat pentru ziarul BURSA că preţul primit de grup ar fi contat in luarea deciziei de sistare a vanzării: "ENEL şi-a dorit să obţină in jur de 1,5 miliarde euro pentru distribuţiile şi furnizarea de energie in Banat, Dobrogea şi Muntenia Sud.

Chinezii au vrut să le cumpere la pachet, cu un discount, dar planul a fost dejucat de statul roman, care a intrat in cursă cu Electrica şi Nuclearelectrica, alături de GDF Suez, E.ON şi RCS&RDS. Confruntaţi cu vanzarea pe bucăţi, oficialii ENEL nu au mai fost incantaţi de sumele primite de la ofertanţi".

Insă Francesco Starace a declarat: "Motivul care a stat la baza deciziei noastre nu a ţinut de preţ. Am primit preţuri bune pentru activele noastre din Romania. Anul trecut, am reuşit să reducem datoria la nivelul dorit, prin vanzarea unui pachet de acţiuni de la Endesa. Astfel, nu a mai fost nevoie să vindem activele din Romania, mai ales că noua noastră strategie de dezvoltare este axată pe active care asigură venituri reglementate".

Consiliul director al grupului italian de utilități Enel a aprobat miercuri rezultatele pe 2014 conform cărora profitul net al companiei a scăzut de la 3,235 miliarde de euro in 2013 pană la 517 milioane de euro in 2014, 'din cauza deprecierii valorii activelor precum și a creșterii cheltuielilor financiare nete', potrivit unui comunicat al companiei Enel.

Cu toate acestea, Enel a decis să majoreze dividendele de la 0,13 euro pe acțiune pentru exercițiul 2013 pană la 0,14 euro pe acțiune in 2014.

Enel a precizat că a decis să diminueze valoarea activelor sale cu 6,427 miliarde de euro, dintre care 2,8 miliarde de euro pentru divizia din Slovacia, Slovenske Elektrarne, și cu 2,108 miliarde de euro pentru centralele sale convenționale din Italia.

Grupul Enel, companie la care statul italian deține 25,3% din acțiuni, prezintă joi la Londra planul său strategic pentru perioada 2015-2019. Potrivit acestui plan, investițiile brute in 2015-2019 ar urma să se ridice la 34 de miliarde de euro, in creștere cu 14% comparativ cu perioada precedentă. De asemenea, programul de vanzări de active pentru 2015-2019 este estimat la cinci miliarde de euro, dintre care două sunt deja in curs.

Enel, una din cele mai indatorate companii europene de utilități, a scos la vanzare anul trecut participațiile sale la companiile din Slovacia și Romania in cadrul unui plan destinat reducerii datoriilor pentru a putea susține investițiile și dividendele. Recent, insă, Enel a decis să oprească procesul de vanzare a activelor sale de distribuție din Romania, dar a hotărat să continue cu vanzarea activelor Enel din Slovacia.

Sursa: AGERPRES/Bursa.ro

23-Mar-2015

ENEL a suspendat pana in Martie procesul de vanzare a companiilor din Romania

ENEL asteapta oferte angajante pentru companiile din Romania scoase la vanzare

Grupul RDS negociază achizitia reţelei de distribuţie Enel Banat

Enel ar putea renunța la vanzarea subsidiarelor din Romania și Slovacia

Motivul pentru care Enel ar putea renunta la vanzarea operatiunilor din Romania. Nuclearelectrica ar cumpara iar Fondul Proprietatea ar vinde

Ministrul Energiei: Nu este certa intentia Enel de a vinde afacerile din Romania

ENEL vinde companiile din Romania unde a derulat afaceri de 1,12 miliarde de euro

Electrica are bani să cumpere cel puţin o companie de distribuţie de la Enel

Statul Roman da in judecată la Paris compania ENEL pentru pachetului minoritar din Electrica Muntenia Sud

Enel ar putea obține cel puțin două miliarde de euro din vanzarea afacerilor din Romania

Directorul Enel spune că vanzarea afacerilor din Romania se derulează bine