ENEL a suspendat pana in Martie procesul de vanzare a companiilor din Romania

Procesul de vanzare al activelor Enel Romania a fost suspendat temporar, precizează biroul de presă al Grupului Enel, deoarece anul trecut a reusit sa isi reduca gradul de indatorare, dupa ce in urma cu o luna directorul executiv al grupului italian de utilitati spunea ca vanzarea va avea loc in acest an.

"Enel confirmă faptul că procesul de vanzare al activelor din Romania a fost suspendat temporar. Vanzarea activelor Enel Romania era parte dintr-un program mai amplu de tranzacții ce urmăreau incasarea a pană la patru miliarde de euro, pană la sfarșitul anului 2014, pentru reducerea datoriei nete consolidate. Ca urmare a finalizării cu succes a mai multor inițiative in timpul anului 2014, această țintă a fost atinsă. Consiliul Director al Grupului va decide, prin urmare, asupra oricăror planuri de continuare a acestui program in contextul noii strategii a grupului, iar mai multe detalii vor fi date in luna martie", afirmă reprezentanții companiei.

Directorul executiv al Enel, Francesco Starace, spunea la jumătatea lunii ianuarie că grupul va vinde activele din Romania şi Slovacia in acest an, precizand că grupul a primit deja oferte.

"Avem oferte. Ştim că procesul poate fi incheiat oricand intre momentul acesta şi luna iunie. Activele vor fi vandute in 2015, aşa că, in ceea ce priveşte plata datoriei, vom sta mult mai bine decat am plănuit iniţial", a afirmat Starace in 12 ianuarie.

Enel a anunţat in 2014 că vrea să obţină peste 4 miliarde de euro din vanzarea operaţiunilor din Romania şi Slovacia.

In noiembrie anul trecut, Enel a atras 3,13 miliarde de euro din vanzarea prin ofertă publică a 21,92% din acţiunile deţinute la compania spaniolă Endesa. Grupul italian deţinea o participaţie de 92% la compania Endesa.

In Romania, unde Enel controlează o treime din piaţa distribuţiei de energie, grupul deţine 64,4% din Enel Distribuţie Muntenia şi Enel Energie Muntenia, 51% din Enel Distribuţie Banat, Enel Distribuţie Dobrogea şi Enel Energie, precum şi 100% din compania de servicii Enel Romania (deţinută prin Enel Investment Holding BV).

Enel ar fi solicitat 1,2 miliarde de euro pentru companiile vizate de statul roman (Enel Muntenia Sud şi Enel Dobrogea), sumă care nu ar fi accesibilă Nuclearelectrica şi Electrica, potrivit unor voci din piaţă, care afirmă că strategia autorităţilor noastre a avut ca scop scăderea preţului solicitat şi descurajarea chinezilor de a prelua o treime din piaţa de distribuţie a electricităţii din ţara noastră

Sursa: Agerpres

24-Feb-2015

ENEL asteapta oferte angajante pentru companiile din Romania scoase la vanzare

Grupul RDS negociază achizitia reţelei de distribuţie Enel Banat

Enel ar putea renunța la vanzarea subsidiarelor din Romania și Slovacia

Motivul pentru care Enel ar putea renunta la vanzarea operatiunilor din Romania. Nuclearelectrica ar cumpara iar Fondul Proprietatea ar vinde

Ministrul Energiei: Nu este certa intentia Enel de a vinde afacerile din Romania

ENEL vinde companiile din Romania unde a derulat afaceri de 1,12 miliarde de euro

Electrica are bani să cumpere cel puţin o companie de distribuţie de la Enel

Statul Roman da in judecată la Paris compania ENEL pentru pachetului minoritar din Electrica Muntenia Sud

Enel ar putea obține cel puțin două miliarde de euro din vanzarea afacerilor din Romania

Directorul Enel spune că vanzarea afacerilor din Romania se derulează bine