Dupa achizitia recenta a unei banci bulgaresti, TBI vrea sa deschida o banca in Romania.

TBIF a cumparat in iulie 2011, in Bulgaria, Banc of Sofia si intentioneaza deschiderea unei banci in Romania. TBIF este detinata in proportie de 92% de Kardan Financial Services din Olanda si mai detine in Romania doua IFN-uri, TBI Credit si TBI Leasing.

Kardan Financial Services este detinuta la randul ei de Kardan NV cu sediul la Amsterdam, o subsidiara a societatii israeliene cu acelasi nume, cotata atat la NYSE Euronext Amsterdam, cat si la Tel Aviv Stock Exchange.

TBIF a cumparat in iulie 2011 Bank of Sofia, detinuta anterior de doua institutii de credit slovace, Nova Ljubljanska Banka si Factor Banka. Scopul achizitiei a fost atragerea depozitelor si imbunatatirea profitului.

Cu o luna inainte, in iunie 2011, Kardan anuntase vanzarea a 50% din actiunile detinute la banca ruseasca Sovcombank.

Cum se va infiinta banca din Romania?

Reprezentantii TBIF nu au furnizat prea multe detalii dar banca are patru optiuni: prin transformarea TBI Credit IFN in banca, prin achizitia unei banci locale mai mici, obtinerea autorizarii unei banci noi separate de societatile IFN detinute in Romania sau chiar extinderea activitatii unei banci detinute de grup in UE.

Regulamentele BNR sunt destul de drastice in privinta transformarii unei institutii financiar nebancare in banca comerciala. Patria Credit IFN a incercat obtinerea autorizarii, dar BNR a refuzat cererea datorita unor probleme legate de actionariatul institutiei - existenta unor actionari (fond de investitii) cu o perioada limitata de functionare. Pierderile inregistrate de TBI Credit in ultima vreme pare sa ingreuneze aceasta transformare.

O alta varianta ar fi achizitia uneia dintre bancile locale cum ar fi ATE Bank, Banca Carpatica sau RBS Romania care au anuntat intentia de vanzare. Preturile cerute de actionari sunt destul de mari in comparatie cu profitabilitatea acestor banci.

Autorizarea infiintarii unei banci noi este o varianta plauzibila dar si aici regulamentele BNR sunt destul de drastice iar implicatiile sunt pe termen lung. Noua banca trebuie sa se supuna regulamentelor de autorizare si functionare ale BNR.

O posibilitate interesanta ar fi extinderea activitatii unei banci autorizate deja intr-o tara membra a UE. In acest caz nu este nevoie decat de notificarea BNR privind inceperea activitatii in Romania. Potrivit comunicatului de la momentul anuntarii achizitiei Bank of Sofia "aceasta achizitie respecta strategia Kardan, anuntata dupa publicarea rezultatelor pentru 2010, de a-si consolida in continuare investitiile din Bulgaria si Romania si de a cauta noi investitii sinergetice in aceste doua tari"

Sursa: Fin.ro