Doar doi concurenti au ramas in privatizarea CFR Marfa. O privatizare in familie?
Doar doi investitori au mai rămas în cursa pentru privatizarea CFR Marfă, respectiv Grup Feroviar Român şi Asocierea Transferoviar Grup & Donau Finanz GMBH, după încheierea procedurii de verificare a documentelor depuse de companiile înscrise pe 'lista scurtă' în etapa de negociere pe bază de oferte preliminare şi neangajante. Au aparut mai multe suspiciuni privind "aranjarea" licitatiei.

În urma analizării documentelor, s-a constatat că Grup Feroviar Român şi Asocierea Transferoviar Grup & Donau Finanz GMBH au depus ofertele preliminare şi neangajante şi comentariile asupra contractului de vânzare-cumpărare de acţiuni, conform anunţului şi dosarului de prezentare, în timp ce plicul depus de compania americană OmniTRAX Inc. nu conţinea oferta preliminară şi neangajantă şi nici comentariile asupra contractului de vânzare-cumpărare de acţiuni.
Conform anunţului, Comisia de Privatizare constituită la nivelul Ministerului Transporturilor va organiza şi susţine sesiuni de clarificări cu potenţialii ofertanţi, care au depus documentaţia completă, respectiv cu Grup Feroviar Român şi Asocierea Transferoviar Grup & Donau Finanz GMBH.
Pentru a participa la ultima etapă, respectiv licitaţia cu ofertă în plic, documentele de participare trebuie depuse până cel târziu în data de 19 iunie 2013, ora 12.00, acest termen fiind unul de decădere.
În data de 20 iunie, la ora 11.00, la sediul MT, Comisia de Privatizare va deschide plicurile cu documentele de participare la licitaţie, a ofertelor de cumpărare de acţiuni depuse şi va stabili ofertantul adjudecatar.
Privatizarea CFR Marfă se realizează printr-o procedură de vânzare de acţiuni prin metode combinate cu criterii de precalificare, constând în negociere pe bază de oferte preliminare şi neangajante, urmată de licitaţie cu ofertă în plic pentru un pachet majoritar de 51% din capitalul social al companiei.
Aceasta este a doua tentativă de privatizare a CFR Marfă după ce, într-o primă fază, toate ofertele au fost respinse pentru că, potrivit ministrului Transporturilor, erau incomplete.
La momentul respectiv, ofertele au venit din partea aceloraşi trei investitori care au depus oferte şi a doua oară, respectiv Grup Feroviar Român, Asocierea Transferoviar Grup & Donau Finanz GmbH, şi compania americană OmniTRAX.
Grup Feroviar Român, companie deţinută de Gruia Stoica şi Vasile Didilă, este o societate cu capital social integral privat, care prestează servicii de transport feroviar de mărfuri şi servicii conexe transportului feroviar. GFR exploatează un parc de 8.000 de vagoane şi 260 de locomotive. În asociere cu CFR Marfă în societatea Rolling Stock, GFR a înregistrat, în 2012, un profit de 4,5 milioane euro.
Transferoviar Grup este o companie înfiinţată în 2003, al cărei obiect de activitate este asigurarea serviciilor de transport/logistică feroviară şi manevră feroviară de marfă, gestionarea de infrastructură feroviară, construcţia de căi ferate, drumuri şi autostrăzi. De asemenea, prin accesarea de fonduri europene, societatea este implicată în dezvoltarea infrastructurii feroviare private, în acest moment având în execuţie terminalul de containere din Aiud. Societatea activează atât pe piaţa din România cât şi la nivel internaţional.
Donau-Finanz GmbH Austria este un fond de investiţii din Austria, fondat în 1957, administrând active de peste 2 miliarde de euro în domenii cum ar fi managementul activelor, investiţii, fuziuni şi achiziţii, restructurări, dezvoltare rezidenţială. Donau-Finanz este calificat în faza finală a procesului de privatizare a unităţii de transport de marfă a Căilor Ferate Bulgare (BDZ) - BDZ Freight Services.
Privatizarea CFR Marfa a devenit o afacere "in familie" prin metoda iepurelui?
Există indicii că cel putin doi dintre cei trei participanți la licitație ar fi conspirat pentru a pune mâna pe cel mai important jucător de pe piața transportului feroviar de marfă
Desi in presa au existat mai multe speculatii privind cadoul facut de guvernanti unei dintre parti: Adevarul: Dedicaţie. Pentru cine a netezit Fenechiu calea către CFR Marfă ; Evenimentul Zilei: Licitaţie cu dedicaţie. Gruia Stoica e preferatul lui Fenechiu pentru CFR Marfă Revista Capital ia in considera o afacere in familie a celor mai mari "ferioviari" ai tarii.Pana la termenul-limita din 8 mai, Ministerul Transporturilor primise trei oferte de cumparare a pachetului majoritar de actiuni la CFR Marfa. Se aratasera interesati americanii de la OmniTrax, romanii de la Grup Feroviar Roman (GFR) și asocierea formata din compania autohtona Transferoviar Grup (TFG) și cea austriaca Donau-Finanz GmbH & Co KG. GFR este controlat de Gruia Stroica și de Vasile Didila (conform unor informatii publice, cei doi ar fi frati vitregi), in timp ce Transferoviar Grup este detinut de omul de afaceri Calin Mitica. De-a lungul timpului, presa a scris ca intre cei trei antreprenori ar exista o conexiune nu numai din cauza varstelor apropiate și a faptului ca au crescut in aceeași localitate, ci și pentru ca ar fi rude.
Unele informatii indica faptul ca Gruia Stoica și Calin Mitica ar fi cumetri, in timp ce altele vorbesc chiar de o relatie de sange. Respectiv, cei trei afaceriști din domeniul transportului feroviar ar fi veri. Intrebat daca exista o legatura de rudenie ori de afaceri intre GFR și ceilalti doi competitori la licitatia pentru CFR Marfa, Gruia Stoica a raspuns sec: „Nu exista o legatura de rudenie“. Aflati mai multe in Capital .
In urma cu o saptamana insusi consilierul onorific al premierului Victor Ponta, Ionel Blanculescu a declarat ca Privatizarea este viciiata si "trebuie să se încheie aici".
Actualii guvernanti nu s-au oprit in ciuda semnalelor de alarma trase de mai multi experti in domeniu, in ciuda ultimei stiri privitoare la disparitia a 100 de vagoane din inventarul CFR Marfa; ba din contra, au reluat foarte rapid procesul de privatizare reducand conditiile de participare.
08-06-2013