Din această ţară africană a venit în România jumătate de miliard de euro în plină criză
Criza nu pare să îi afecteze, ba, dimpotrivă, le îndepărtează competiţia. Investitorii sud-africani au plasat pe piaţa locală, în ultimii ani de criză, peste 450 mil. euro şi au stabilit recorduri pe sectoarele lor.

Africa de Sud a intrat, în 2010, în clubul celor mai mari economii emergente cunoscut sub acronimul BRICS (Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud), cu o influenţă semnificativă în afacerile globale.România a apărut pe harta investitorilor sud-africani abia după intrarea în Uniunea Europeană, şi o mare parte a plasamentelor locale au fost realizate după izbucnirea crizei financiare. Într-o perioadă în care investitorii străini şi-au luat ochii de pe România, din cauza riscului de ţară crescut, patru companii sud-africane au dominat piaţa de achiziţii prin plasamente care depăşesc 450 mil. euro. Producătorul de bere SABMiller, fondul de investiţii imobiliare New Europe Property Investments (NEPI), gigantul din domeniul informatic Naspers şi producătorul de componente auto Metair au investit până acum în România circa un miliard de euro.
Una dintre primele explicaţii găsite de consultanţii români pentru acest val de investiţii a fost legată de sistemul fiscal din Africa de Sud, care împinge investitorii spre alte economii. Cotele de impozitare aplicate companiilor sud-africane variază, în funcţie de industrie, între 28% şi 35%, însă sunt la un nivel comparabil cu ţări din Europa sau SUA. „Dacă o companie sud-africană ar investi printr-o filială în România, profiturile s-ar impozita cu 16%. Desigur, acest impozit e mai mic decât, să zicem, 28% cât ar fi costul fiscal pentru o aceeaşi investiţie realizată şi taxată în Africa de Sud. Însă nu cred că e factorul determinant. Cred că ceea ce contează în primul rând e oportunitatea de business, şi dacă cineva vine în România să profite de aceste oportunităţi nu vine doar că avem un impozit de 16%“, argumentează Alexander Milcev, partener Ernst&Young.
Justificarea investitorilor sud-africani este mult mai simplă. „Înţelegem mai bine piaţa românească pentru că există similitudinii cu cea sud-africană, tocmai de aceea suntem mai activi într-o perioadă în care investitorii fug de aici. România este a doua cea mai mare ţară din Europa Centrală şi de Est, cu unul dintre cele mai mici venituri pe cap de locuitor, are una dintre cele mai bine educate forţe de muncă din Europa, etica muncii este fantastică şi are a doua cea mai mică datorie din Europa. Fundamentele acestei pieţe sunt foarte sănătoase. România nu este un pariu foarte complicat pe termen lung“, explică Martin Slabbert, CEO şi unul dintre acţionarii NEPI.
Cititi articolul integral in Capital