Dezinteres: Industria ospitalitatii: al doilea an fara nicio tranzactie cu active hoteliere

Doar doua unitati de cazare afiliate unor retele internationale vor fi livrate in Bucuresti in acest an. 2009 a fost ultimul an in care s-au inregistrat contracte de vanzare-cumparare, in valoare de 21 de milioane de euro

Efectele crizei economice nu au intarziat sa se faca simtite pe piata hoteliera din Bucuresti unde s-a inregistrat o scadere substantiala a indicatorilor financiari inregistrati de industria ospitalitatii in anii 2008 si 2009. Reculul afacerilor resimtit de operatorii din domeniu s-a manifestat atat in ceea ce priveste volumul de investitii in noi unitati hoteliere, cat si in interesul pentru achizitia unor unitati hoteliere. In zonele turistice din tara, pe litoral mai ales, nu exista unitate hoteliera al carei proprietar sa nu fie interesat sa vanda.

In ultimii aproape doi ani, piata hoteliera autohtona nu a consemnat nicio tranzactie mai serioasa. Volumele investite au atins apogeul in anul 2007, cand trei hoteluri au fost tranzactionate contra sumei de 62 mil. euro. In 2009, hotelul West City si hotelul Hello au fost achizitionate cu 12 mil. euro, respectiv 9 mil. euro, acestea fiind totodata si ultimele tranzactii raportate, se arata in ultimul studiu de piata alcatuit de Jones Lang LaSalle (JLL). Coratim, dezvoltatorul hotelului West City din Floresti (Cluj-Napoca), a vandut hotelul la doar trei luni dupa inaugurare unei femei de afaceri din Targu-Mures. La randul sau, omul de afaceri Radu Enache a vandut hotelul Hello din Bucuresti, de 2 stele, prin contract sale&leaseback, catre Immorent, divizia de investitii imobiliare a grupului Erste. Tranzactia s-a incheiat la o suma de 9 mil. euro, desi unitatea fusese evaluata la 17 mil. euro la inceputul anului 2009.

Tinta inaugurarilor - Piata Unirii

In prezent, in Bucuresti se pot numara peste 70 de hoteluri insumand aproximativ 9.000 de camere. Majoritatea sunt clasificate la 4 stele, ceea ce este firesc pentru un oras cu o cerere ridicata pentru segmentul business. Intre anii 2005 si 2008 ritmul inaugurarilor de hoteluri noi a crescut intr-un ritm alert, numarul total de camere dublandu-se in aceasta perio¬da. In ultimii ani insa, multe dintre proiectele aflate in curs de dezvoltare au inregistrat stagnari din cauza problemelor de finantare. In 2011 a fost inaugurat doar un singur hotel nou, Premiere Palace (5 stele), amplasat in zona Ghencea din Bucuresti, alte doua noi hoteluri, Europa Royal si Doubletree by Hilton, urmand sa-si deschida portile in luna septemebrie. Doubletree by Hilton din Bucuresti va fi amenajat prin refacerea unitatii Bucharest City Piata Unirii.

Pentru aceasta, Hilton Worlwide a semnat anul trecut un contract de franciza cu VIS 7 Import Export, firma care va deschide cel de-al cincilea hotel din lantul Hilton din Romania si cel de-al doilea Doubletree by Hilton din tara, dupa cel de la Oradea. Hilton va deschide in 2011 si primul hotel de tip economy sub marca Hampton din Romania, la Brasov.

Continuare: www.financiarul.ro