DEUTSCHE TELEKOM: Vrem o fuziune integrală intre Romtelecom şi Cosmote

Deutsche Telekom ar vrea ca Romtelecom şi Cosmote să fuzioneze, in timp ce statul roman are la vanzare pachetul de 45,99% pe care il deţine la Romtelecom. Răzvan Cotovelea, ministrul pentru societatea informaţională, aprecia in aprilie că preferă negocierea directă de vanzare a acţiunilor pe care statul le deţine la Romtelecom

"Avem o ţintă clară pentru Romania, să avem o fuziune integrală (n.a intre Romtelecom şi Cosmote) şi asta nu inseamnă doar o fuziune legală, inseamnă funcţiuni şi reţele integrate", a declarat Claudia Nemat, membru in Board-ul Deutsche Telekom pentru Europa, la rebrandingul celor două companii in "Telekom Romania".

Telekom Romania Communications (Romtelecom) este deţinută de grupul elen OTE (aproximativ 54% din acţiuni) şi statul roman (circa 46% din acţiuni), iar acţionarul majoritar al grupului elen este grupul german Deutsche Telekom (40%).

In privinţa vanzării acţiunilor deţinute de statul roman la Romtelecom, Nikolai Beckers, CEO Telekom Romania Group, care deţine funcţia de CEO Romtelecom şi Cosmote Romania incepand din 1 aprilie 2013, a precizat, citat de Hotnews, că in acest proces "mingea este acum in terenul Guvernului", care nu a finalizat evaluarea privind modul in care doreşte să facă privatizarea: "Mai intai Guvernul trebuie să-şi termine evaluarea şi să ne spună ce doresc, noi vom reveni şi cred că in cele din urmă toţi vom fi de acord că fuziunea este un proces bun. Dacă şi cand - vom vedea cum va evalua acest proces. Poate fi finalizat in 2014? Cred că este un termen cam ambiţios".

Surse din piaţa de capital au declarat că procesul de stabilire a strategiei de vanzare a pachetului de acţiuni al statului este in curs, iar, la finalizare, autorităţile romane vor decide care este cea mai bună metodă de instrăinare a acţiunilor.

Ministerul pentru Societatea informaţională (MSI) a semnat in data de 28 februarie 2014 impreună cu reprezentanţii consorţiului format din SSIF Swiss Capital (lider de consorţiu), UBS Limited, Muşat şi Asociaţii SPARL şi BT Securities contractul pentru servicii de consultanţă in procesul de finalizare a privatizării Romtelecom.

Varianta ofertei publice iniţiale pentru pachetul deţinut de statul roman (45,99%) pare să nu mai fie agreată la Ministerul pentru Societatea Informaţională, deoarece in luna aprilie a acestui an noul ministru Răzvan Cotovelea s-a arătat favorabil negocierii directe: "Tind să cred că negocierea directă este cea mai bună variantă". Brokerii s-au arătat contrariaţi de afirmaţiile ministrului privind preferinţa pentru negociere directă.

Ministrul aprecia la acea vreme că pachetul deţinut de stat ar valora intre 300 şi 600 de milioane de euro: "Valoarea reală a pachetului Romtelecom se situează intre 300 şi 600 milioane de euro şi, cu siguranţă, va fi o negociere foarte dură, pentru că noi credem că acest operator are un potenţial de piaţă extraordinar, numai dacă ne referim la investiţiile care sunt in curs de pregătire şi la investiţiile care vor urma in perioada imediat următoare finanţate din fondurile europene in perioada 2014-2020. Cuantificand acest potenţial, credem că este absolut necesar să cerem un preţ corect, care să reflecte faptul că Romtelecom este unul dintre principalii trei operatori telecom de pe piaţa locală".

Pachetul majoritar de acţiuni al Romtelecom este controlat din anul 2001 de grupul elen de telecomunicaţii OTE, care deţine 54,01% din capital. Romtelecom este acţionar la Cosmote Romania, al treilea operator local de telefonie mobilă, cu o participaţie de 30%, şi la NextGen Communications, o companie care activează pe piaţa telecom din 2008, unde deţine toate acţiunile. NextGen furnizeză servicii de internet, televiziune prin cablu şi telefonie fixă in peste 120 de localităţi urbane şi rurale.

Germanii au trecut deocamdata la furnizarea tuturor serviciilor sub brandul Telekom

Telekom Romania Communications şi Telekom Romania Mobile Communications sunt noile denumiri ale operatorilor Romtelecom şi Cosmote Romania, schimbarea fiind parte a procesului de adoptare a brandului "Telekom" al grupului german Deutsche Telekom

Deutsche Telekom deţine 40% din OTE Grup (Grecia), acţionarul majoritar al celor doi operatori telecom locali, care, anul trecut, au avut afaceri cumulate de 1,07 miliarde de euro.

Pe o singură factură, clienţii Telekom Romania Communications vor avea acces la servicii integrate de comunicaţii, respectiv acces la conexiuni broadband mobil şi fix, voce mobilă şi fixă şi, de asemenea, divertisment TV.

Guvernul vrea sa vanda 45,9% din Romtelecom pe Bursa

Fuziunea Romtelecom-Cosmote: 'Depinde de discuțiile cu Guvernul'

RCS&RDS vrea sa cumpere o felie din Romtelecom?

30-09-2014