Deutsche Telekom: Suntem interesaţi de acţiunile la fostul Romtelecom
Investiţiile vor ţine cont de evoluţia pieţei, afirmă Claudia Nemat, membru in boardul DT, care supraveghează afaceri de 13 mld. euro, intr-un interviu acordat ZF.ro
Gigantul german Deutsche Telekom (DT) este interesat să achiziţioneze in Romania pachetul minoritar de acţiuni de la fostul Romtelecom, unul dintre cei mai mari furnizori de telefonie fixă, net şi TV.
"Aşa cum am procedat şi in Cehia, unde am achiziţionat pachetul acţionarilor minoritari, dacă există pe masă o propunere decentă pentru ambele părţi, acest lucru se va intampla (şi in Romania - n. red.)", a declarat pentru ZF Claudia Nemat, membru in boardul Deutsche Telekom, care gestionează un business de 13 mld. euro din cele 63 mld. euro ale grupului. Nemţii controlează afacerile din Romania prin intermediul grupului elen OTE.
Telekom Romania Communications (fostul Romtelecom) ar putea fi evaluat la 800 mil. euro, iar pachetul statului la 370 de milioane de euro, avand in vedere profitul operaţional (EBITDA) de 161 milioane de euro din 2014 şi un multiplu de 5 al acestui indicator, o metodă comună de evaluare a operatorilor de telecom, la nivel internaţional.
Reprezentantul DT nu a făcut comentarii in legătură cu valoarea acţiunilor.
Guvernul a relansat in iulie 2013 procesul de vanzare a acţiunilor la divizia fixă a Telekom Romania, angajand şi o echipă de consultanţi, formată din Swiss Capital, UBS, Muşat & Asociaţii, BT Securities şi Bulboacă & Asociaţii. Insă din iulie 2013 pană in prezent Romania a avut trei miniştri ai societăţii informaţionale, volatilitatea de la conducerea MSI determinand şi ingheţarea discuţiilor. Sorin Grindeanu (PSD), ministru din decembrie 2014, a declarat recent pentru ZF că vrea să mişte lucrurile in acest "dosar". "Mă aştept ca in perioada imediat următoare consultanţii să prezinte strategia pentru vanzarea acestui pachet de 46%. Li s-au furnizat date, date pe care incercau să le obţină de mai mult timp şi la care nu prea au avut acces", a spus Grindeanu.
DT susţine eforturile făcute de Guvernul Romaniei in acest proces de evaluare a opţiunilor privind vanzarea acţiunilor, spune Claudia Nemat, subliniind insă că pentru partea germană nu există o presiune de a se incheia rapid o tranzacţie. "Nu există niciun fel de grabă in acest sens, pentru că noi deţinem deja controlul businessului şi consolidăm veniturile şi profitul operaţional."
Sursa: Zf.ro
31-03-2015
Vrem o fuziune integrală intre Romtelecom şi Cosmote
Guvernul vrea sa vanda 45,9% din Romtelecom pe Bursa
Fuziunea Romtelecom-Cosmote: 'Depinde de discuțiile cu Guvernul'