Deciziile fiscale ad hoc au creat nelinişte şi au scăzut apetitul pentru investiții

Companiile din Romania sunt reticente să mai investească, spune preşedintele AmCham, Valeriu Nistor, intr-un interviu pentru Capital, fiind afectate de măsurile ad hoc in domeniul taxării, care cresc nervozitatea

Capital: Mediul de afaceri a criticat, in repetate randuri, lipsa de transparenţă şi de consultare in schimbarea legislaţiei. Cum dialogaţi cu Guvernul?
Valeriu Nistor: Există, cel puţin la nivel declarativ, o intenţie de consultare şi de transparenţă. Priorităţile noastre, la nivel principial, sunt trei: stabilitate macroeconomică, predictibilitate şi transparenţă. In mod practic, preocupările noastre sunt legate de politicile fiscale. Evident, aici partea de consultare este foarte importantă şi, in acelaşi timp, importante sunt şi termenele de implementare. Este clar că o decizie prin ordonanţă de urgenţă nu permite mediului de afaceri să se pregătească pentru schimbare. Ce solicităm, dincolo de aprobarea unei măsuri fiscale - care este privilegiul celor care conduc -, este să avem timp să ne pregătim, ca să o putem introduce in planurile de business.

Capital: Puteţi să daţi exemplu de o măsură care a surprins companiile?
V.N.: Faptul că s-a luat decizia unui impozit pe construcţiile speciale - care s-a şi implementat rapid - a avut şi un impact financiar, dar şi unul perceptual destul de important, pentru că a creat nelinişte, ceea ce inseamnă precauţie, care duce la descreşterea apetitului investiţional.

Capital: Aveţi semnale de la companii că ar vrea să renunţe la anumite investiţii din acest motiv?
V.N.: Am semnale că firmelor afectate de acest impozit le-a crescut gradul de precauţie in ceea ce priveşte investiţiile in viitor, din două motive: unul ţine, desigur, de faptul că o taxă adiţională pune automat o cerinţă suplimentară intr-o structură economică şi al doilea, dacă in viitor ne putem aştepta să mai apară o astfel de taxă care să se implementeze atat de repede. Noi sperăm ca astfel de decizii să se ia după o dezbatere reală şi intr-un termen rezonabil, minimum şase luni. Credem că 10 sau 20 zile nu sunt suficiente pentru o dezbatere, mai ales pe subiecte sensibile, cum sunt politicile fiscale. Avem nevoie de minimum şase luni ca mediul de afaceri să poată absorbi costurile de implementare.

Companiile, nevoite să transfere supraacciza in preţuri

Capital: Legat de costuri, sunteţi de acord cu Guvernul că o parte din creşterea preţului la carburanţi din cauza supraaccizei va fi suportată de companii?
V.N.: Nu spun că vrem sau nu. Este vorba de cat de mult vor putea companiile să absoarbă acest cost şi cat de mult vor fi nevoite să il transfere spre piaţă şi, in această privinţă, fiecare companie decide, dar capacitatea de absorbţie este pusă la indoială, nu dorinţa.

Cititi interviul integral in Capital

26-04-2014