De ce creşterea economică din 2013 nu este confirmată şi de consumul de energie?

Produsul Intern Brut a crescut cu 3,5% faţă de anul precedent, cu mult peste aşteptări, dar multe articole din presă intrebau de ce nu se simte performanţa şi la nivelul populaţiei.

Analistul Florin Ciţu a prezentat pe blogul său o analiză a influenţei deflatorului asupra creşterii economice reale, influenţă pe care o consideră "bizară"

Deflatorul PIB-ului măsoară creşterea tuturor preţurilor din economie, spre deosebire de indicele preţurilor de consum, iar subevaluarea acestuia determină o imbunătăţire artificială a creşterii reale, in condiţiile in care avansul PIB-ului in termeni reali se determină ca diferenţă intre PIB-ul nominal şi deflator

Acest indice general al preţurilor a suferit modificări importante incepand din 2011, in sensul unei scăderi abrupte, pentru care Institutul Naţional de Statistică nu a oferit, incă, explicaţiile necesare. Deşi nu acuză direct autorităţile de manipularea datelor statistice, Florin Ciţu a enumerat o serie de contradicţii intre evoluţia PIB-ului şi evoluţia altor date macro, cum ar fi şomajul, venitul disponibil al populaţiei, scăderea veniturilor bugetare sau creşterea numărului insolvenţelor.

In sprijinul celor care privesc cu scepticism datele oficiale privind creşterea economică vine şi corelaţia dintre consumul de energie şi dinamica economiei reale.

Datele de la Institutul Naţional de Statistică arată o "rupere" a corelaţiei dintre consumul de energie şi creşterea economică in ultimii doi ani.

In timp ce o creştere a PIB-ului de 2,3% in 2011 a fost insoţită de o creştere cu 2,1% a producţiei de energie, in 2012 creşterea economică de 0,6% a avut loc pe fondul unei scăderi a consumului de energie cu 2,2%, in condiţiile in care consumul de energie electrică a scăzut cu 2,7%.

Anul trecut, declinul consumului energetic s-a accelerat pană la 9,2%, al consumului de energie electrică pană la 3,2%, dar creşterea PIB-ului s-a accelerat pană la 3,5%. A avut loc vreo "revoluţie" structurală de care nu am auzit, care să conducă la imbunătăţirea dramatică a eficienţei energetice? In ceea ce priveşte creditul neguvernamental, acesta inregistrează contracţii anuale incă din luna martie 2013, conform datelor de la BNR.

Estimări recente de pe piaţă arată că PIB-ul işi va accelera creşterea şi in 2014. Dacă "accelerarea" este similară cu cea din anul precedent, atunci se poate afirma că Romania este gata să rescrie legile fizicii, in special legea a doua a termodinamicii. O producţie tot mai mare se va realiza cu un consum tot mai redus de energie, iar creşterea va fi, la limită, infinită, pe fondul unui consum energetic nul.

Şi atunci, romanii se vor bucura de "raiul" economic visat de generaţii intregi de economişti şi politicieni, unde nu este nici durere şi nici suferinţă, doar fericire eternă.

Cititi articolul integral in Bursa.ro

23-02-2014