Daniel Metz a negociat timp de doi ani vanzarea EBS catre NTT Data
Daniel Metz, antreprenorul care a pus in urmă cu 13 ani bazele dezvoltatorului de software EBS Romania din Cluj, a negociat timp de doi ani vanzarea firmei către NTT Data, un gigant japonez cu afaceri anuale de 10 mld. dolari.

NTT Data a cumpărat EBS România iar tranzactia a fost anuntata la începutul lunii Noiembrie.
„Am avut discuţii cu mai multe companii şi fonduri de investiţii. Având în vedere creşterea agresivă pe care am avut-o în ultimii trei ani, am ştiut ca va veni momentul la care EBS va avea nevoie de un acţionariat puternic din punct de vedere financiar şi care să fie în măsură să finanţeze această dina¬mi-că“, a declarat el.
Fondată la începutul anilor 2000 ca un centru de dezvoltare de soft pentru o companie germană, EBS România a fost la un pas de a fi închisă la începutul anilor 2000 pe fondul problemelor înregistrate de firma-mamă.
Metz a renunţat atunci la poziţia din Germania şi a preluat centrul din România, pe care l-a dezvoltat ca o firmă independentă.
„Am avut iniţiativa înfiinţării acestei companii, în condiţiile în care ocupam la acel moment poziţia de manager professional services în cadrul firmei din Germania, adică coordonam proiectele de implementare a aplicaţiilor ERP. Astfel, m-am lovit des de problema resurselor de dezvoltare software limitate ale companiei, acesta fiind motivul pentru care am iniţiat proiectul EBS România, care a fost imediat aprobat de către bordul fostei firme-mamă“, îşi aminteşte Daniel Metz,intr-un interviu acordat ZF.
Pentru piaţa externă EBS furnizează servicii de IT outsourcing (Nearshore) şi dezvoltă aplicaţii software la cerere. Divizia de nearshore are în portofoliu clienţi precum BMW, Ford, Daimler, SAP, SAB Miller, Delphi Packard, Electrolux, TDS Fujitsu sau Delta Invest. Pe lângă industria producătoare de automobile, EBS furnizează servicii şi pentru domenii precum asigurări, utilităţi, sectorul public, sectorul bancar, media sau IT. EBS are parteneriate cu furnizori de tehnologie software, precum SAP, Microsoft, Oracle sau IBM.
EBS Romania şi-a mărit portofoliul de clienţi pe piaţa locală pe segmentul SAP, dar şi pe segmentul Clarvision ERP. Printre noii clienţi se află companiile Kober, Osborn Internaţional, Thyssenkrupp Bilstein Compa, Carmeuse Holding, IRIS Service Ciuc, Electroargeş şi Cableteam.
La ora actuala, EBS deţine centre în Bucureşti, Braşov, Sibiu, Timişoara, Cluj-Napoca şi Iaşi.
Anterior tranzactiei, acţionarii EBS România, cea mai importantă companiei a grupului EBS, erau oamenii de afaceri Daniel Metz cu 75% din acţiuni şi cetăţeanul german Andreas Thomas Kammerle cu 25% din acţiuni.
La momentul incheierii tranzactiei partile au declarat:
“EBS şi NTT Data au lucrat deja îndeaproape de mulţi ani de zile la mai multe proiecte. Parteneriatul este pas important pentru noi, care ne ajută să ne întărim divizia de servicii strategice pentru companiile mari din regiunea EME”, a declarat Patrizio Mapelli, CEO al NTT DATA EMEA.
“Devenind partener al NTT Data este cea mai bună abordare pentru creşterea noastră viitoare şi internaţionalizarea afacerilor. Vom începe să furnizăm servicii de IT clienţilor mari ai NTT Data, continuând să ne extindem contractele cu clienţii internaţionali şi firmele din România”, a declarat Daniel Metz, CEO al EBS şi fost acţionar majoritar al firmei.
Anul trecut, compania a avut afaceri de 11 mil. euro, faţă de 1,4 mil. euro în 2008.
EBS România a realizat în primele nouă luni o cifră de afaceri de 13 mil. euro, în creştere cu 45% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
02-12-2013