Cushman&Wakefield: In imobiliare, ne-am obisnuit sa se vorbeasca mult si sa se faca putin

Finantarea pare o adevarata misiune imposibila in 2012. In aceste conditii ce se va intampla cu anunturile de noi dezvoltari din domeniu, destul de multe in ultimul an? Razvan Gheorghe, seful consultantului imobiliar Cushman & Wakefield, raspunde scurt “Ne-am obisnuit sa se vorbeasca mult si sa se faca putin”.

Banii nu sunt disponibili in imobiliare, iar daca sunt disponibili sunt foarte scumpi, spune Gheorghe care a precizat ca totusi din exterior piata locala de retail este vazuta ca una cu potential. Potrivit sefului Cushman&Wakefield, disponibilitatea bancilor de finantare a scazut la nivel european din cauza reglementarilor de capitalizare si prudenta bancara.

“In Romania este o problema majora si pentru ca finantarea imobiliara se face in proportie covarsitoare de la banci, piata de capital fiind foarte mica. Ar trebui sa invatam si noi de la vecinii bulgari care au luat bani prin REIT. La noi nu exista legi care sa reglementeze aceste fonduri”, a explicat Razvan Gheorghe.

Cum trebuie sa arate un proiect de mall pentru a obtine finantarea? Gheorghe spune ca , in general, preinchirierile trebuie sa ajunga la 70%, iar finantarea efectiva acopera 50% din valoarea proiectului, excluzand terenul. De asemenea, primii bani care se investesc sunt cei proveniti din fonduri proprii.

Piata va fi insa dura in 2012 si sub alte aspecte nu doar in ceea ce priveste finantarea. “Ce ucide business-ul este greutatea de a prognoza din prezent”, considera Gheorghe.

Cititi articolul integral in Wall-Street.ro