Cupru Min a fost cumparata la licitatie de catre o companie canadiana necunoscuta
Firma canadiană Roman Copper Corp, înregistrată în Canada, despre care nu există date disponibile, a câştigat licitaţia pentru preluarea Cupru Min, compania care deţine 60% din rezervele de cupru ale României, angajându-se să-i plătească statului român 200,8 milioane de euro pentru pachetul majoritar de acţiuni, de 3,5 ori mai mult decât preţul de pornire al licitaţiei, care a fost de 57,4 mil. euro.

"Roman Copper Corp. este o corporaţie din Toronto, fondată de banca de investiţii Bayfront Capital Partners (Toronto), specializată în finanţarea de proiecte miniere pe cele cinci continente", se arată într-un comunicat emis ieri seară de firma de avocatură Mararu&Mararu, care i-a reprezentat pe canadieni la licitaţie.
Cupru Min deţine exploatarea de cupru Roşia Poieni, cu rezerve estimate la 900.000 de tone. La preţul actual al cuprului, de circa 8.300 de dolari pe tonă, rezervele companiei ar fi evaluate la circa 7,5 miliarde de dolari (5,6 mld. euro). Roman Copper Corp este o firmă înfiinţată în noiembrie 2011 şi a fost reprezentată la licitaţie de "un domn fără o funcţie aparentă" şi de avocaţi, spre deosebire de ceilalţi doi concurenţi care au fost reprezentaţi de directori executivi, potrivit unor surse din piaţă familiare cu licitaţia.
Firma canadiană a câştigat în faţa a grupului australian Oz Minerals, o companie mult mai cunoscută, care are mine de aur şi cupru în Australia şi Cambodgia. Oz Minerals are o capitalizare de 3,2 mld. dolari. Cele două companii au mers umăr la umăr pe tot parcursul licitaţiei, însă australienii nu au mai fost dispuşi să continue după ce preţul a trecut de 200 de mil. euro.
Privatizarea Moldomin a ajuns subiect de dosar penal. Privatizarea Cupru Min va avea aceeasi soarta?
Compania elveţiană Mineco, care mai deţine trei exploatări miniere în Serbia şi Bosnia, a câştigat anul trecut licitaţia pentru preluarea unui alt producător de cupru important, Moldomin Moldova Nouă.
Nici despre Mineco nu există prea multe date disponibile, iar privatizarea Moldomin a ajuns subiectul unui dosar în care a fost acuzat şi reţinut chiar vicepreşedintele Curţii de Apel Timişoara, Nicolae Cătălin Şerban. Şerban ar fi promis că va interveni pe lângă colegii lui de la Secţia Comercială a Curţii de Apel Timişoara pentru a favoriza anularea contestaţiei ANAF de vânzare a producătorului de cupru Moldomin Moldova Nouă către compania elveţiană Mineco.
Fără o sentinţă favorabilă în cadrul celor două dosare, Mineco nu ar fi reuşit să preia producătorul de cupru Moldomin, care deţine drepturile de proprietate pentru o exploatare de cupru cu rezerve de circa 300 milioane de tone de minereu, din care rezervele care se pot extrage au fost evaluate la circa un miliard de euro, dacă se ia în calcul cotaţia maximă atinsă de metalul roşu în primăvara anul trecut, de 10.000 de dolari pe tonă. Între timp, preţul la cupru a coborât la 8.300 de dolari/tonă.
Mineco, care mai deţine trei exploatări miniere în Serbia şi Bosnia, a preluat anul trecut producătorul de cupru Moldomin Moldova Nouă în cadrul uneia dintre cele mai mari tranzacţii din sectorul minier românesc, dacă sunt luate în calcul şi investiţiile asumate de 150 mil. euro. Preţul plătit de firma elveţiană pentru acţiunile Moldomin nu a fost făcut public. Tranzacţia a fost contestată de ANAF care este principalul creditor al Moldomin. Potrivit informaţiilor din presă, Iacob Chişărău, directorul Moldomin Moldova Nouă, ar fi fost cel care l-a denunţat pe judecător în cazul traficului de influenţă.
Exista cel putin cateva semne de intrebare privitor la vanzarea Cupru Min
Potrivit datelor de pe pagina proprie de internet, Bayfront Capital Partners, fondatorul Roman Copper Corp este un butic de investiţii deţinut de cinci investitori, care asigură servicii de corporate finance şi consultanţă în mergers & aquisitions (M&A). Nu este clar dacă banii vin de la această firmă, puţin probabil având în vedere profilul acesteia, de consultant de achiziţii, sau de la alte entităţi. Până la publicarea acestui comunicat, oficialii Ministerul Economiei au spus că nu ştiu cine sunt acţionarii din spatele Roman Copper Corp.
Trei dintre cei cinci fondatori ai bancii de investitii Bayfront Capital Partners (compania care a infiintat firma Roman Cooper Corp - noul proprietar al Cupru Min) au lucrat la compania care a fost brokerul lui Frank Timis in cele mai mari afaceri ale acestuia, scrie Rise Project. Nu se cunoaste insa daca aceasta companie a actionat in calitate de consultanat al lui Frank Timis sau din partea altui client.
Bogdan Ioan Mararu, asociat la casa de avocatură Mararu & Mararua declarat pentru revista Capital ca "Nu există absolut nicio legătură între Roman Copper Corp. şi Stephen G. Roman". Presa a anunţat initial că Roman Copper Corp. aparţine omului de afaceri canadian Stephen G. Roman, implicat în trecut în mai multe tranzacţii în România.
Pare o inconstienta sa cedezi 60% din rezervele de cupru ale Romaniei unei companii fara experienta in domeniu. Cine a pregatit caietele de sarcini s-a gandit la acest aspect? Se cunosc adevaratii proprietari dar nu se doreste publicarea numelor acestora?
Mult mister pentru proprietati ale statului. Daca actionarii Mineco sunt aceeasi cu cei ai Roman Cooper Corp? Consiliul conurentei nu ar trebui sa verifice actionariatul acestor companii? Ar fi normal ca un grup sa detina controlul intregii productii de cupru din Romania?
De ce nu a existat nici o prevedere legata de investitiile care le-ar putea face viitorul proprietar sau pastrarea unui numar minim de angajati in caietul de sarcini?
Cupru Min a fost introdusa pe lista guvernului agreata de FMI pentru privatizare in conditiile in care compania miniera a obtinut un profit de 18,8 milioane lei in 2010.