Cum ne vindem pământul străinilor
Fără bani pentru a prelucra pământul, sătenii preferă să-l vândă oamenilor de afaceri din alte ţări, la preţuri mici. Anul trecut, numărul de tranzacţii către străini a crescut cu un sfert.

Preţurile scăzute ale terenurilor din România atrag tot mai mulţi oameni de afaceri străini, iar cele mai căutate sunt terenurile arabile şi pădurile. Cei mai mulţi străini care se interesează de astfel de proprietăţi în România sunt austriecii şi italienii sau fondurile de investiţii din aceste ţări, potrivit lui Florian Ciubotă, manager al agenţiei In Land Store, companie imobiliară specializată pe astfel de tranzacţii.
"În 2010, în timp ce zona tranzacţiilor pe rezidenţial şi office a raportat descreşteri dramatice, cea a terenurilor agricole şi a pădurilor s-a menţinut la un nivel destul de activ, influenţată, în mare parte, de achiziţiile străinilor care, potrivit datelor noastre, au crescut cu 25% faţă de 2009", ne-a spus Florian Ciubotă.
Spre exemplu, un investitor german a cumpărat, prin asociere cu o companie din România, 40 de hectare de pădure în judeţul Buzău, în zona localităţii Berca, iar în prezent acesta se află în negocieri cu mai mulţi locuitori din zonă pentru a cumpăra aproximativ 100 de hectare de teren agricol pe care doreşte să-l transforme într-un lot compact, în vederea exploatării, a precizat managerul In Land Store.
Cu cât se vinde pământul agricol ?
De altfel, judeţul Buzău este unul dintre cele mai căutate pe segmentul de terenuri agricole, alături de Ialomiţa, Călăraşi, Brăila şi Prahova, dacă analizăm anunţurile postate pe internet de persoanele care doresc să facă astfel de achiziţii.
În judeţul Brăila, de pildă, în localitatea Vişani, un hectar de teren agricol se vinde cu aproximativ 2.100 de euro. Preţul devine negociabil la achiziţia unor suprafeţe mai mari.
În judeţul Teleorman, zona Roşiori, preţul pentru un hectar este de aproximativ 1.900 de euro, de asemenea negociabil. În judeţul Buzău, preţurile variază între 1.500 şi 2.300 de euro pe hectar, în funcţie de suprafaţa cumpărată.
"În general, anunţurile de vânzare postate în ultimele luni se referă la proprietăţi cu suprafeţe care încep de la 50 de hectare şi care pot ajunge până la 500-600 de hectare, comasat", a spus Florian Ciubotă. Acesta a mai explicat că, la suprafeţele mari, de sute de hectare, preţurile, la negociere, pot coborî şi până la 0,1 euro pe metru pătrat de teren arabil.
Continuare: www.evz.ro