Cum a evoluat Banca Transilvania de la un pas de fi preluată la locul 2 in Romania in urma achizitiei Volksbank
In toamna lui 2008 a fost salvată de BNR, anul următor aproape că se predase francezilor de la BRD, pe care acum, in mod ironic, i-a depăşit după achiziţia Volksbank
In toamna anului 2008 s-a petrecut in birourile de la BNR şi de la Banca Transilvania unul dintre cele mai dramatice episoade pentru sistemul bancar romanesc.
Criza incepuse, lumea financiară mondială cădea de la o zi la alta - AIG, ING, Merrill Lynch, Lehman Brothers, Bank of America etc.
La Cluj, Horia Ciorcilă, preşedintele, şi Robert Rekkers, directorul executiv (CEO) al Băncii Transilvania, vedeau cum peste noapte li se subţiază lichiditatea, cum liniile de finanţare pe piaţa monetară de la Bucureşti se tăiau de la o zi la alta, băncile nemaiavand incredere una in alta, cum dobanzile atat la lei, cat şi la valută săriseră in aer, sau cum zvonurile privind siguranţa depozitelor ii aduceau pe oameni la ghişeu să-şi retragă banii.
Cum situaţia nu părea să se liniştească, ci dimpotrivă, cei doi bancheri au luat avionul şi s-au prezentat la BNR, singura instituţie care ar fi putut să domolească lucrurile şi, mai mult decat atat, să le asigure o linie de imprumut, ca un buffer de lichiditate. Banca Transilvania nu avea niciun fel de probleme, dar ajunsese extrem de expusă la zvonuri. In cateva zile, guvernatorul Mugur Isărescu şi şeful Supravegherii, Nicolae Cinteză, s-au dus in faţa Consiliului de Administraţie al BNR cu propunerea de a se acorda Băncii Transilvania o linie de finanţare de urgenţă de 400 de milioane de lei (peste 100 de milioane de euro).
Mai mult decat atat, cei doi oficiali au ieşit public pentru a susţine tot sistemul bancar şi, implicit, Banca Transilvania, cu referire directă. Transilvania garantase acest imprumut cu tot portofoliul de titluri de stat pe care il deţinea. Mai mult, exista o promisiune a BERD-ului, principalul acţionar, de a acorda o linie de finanţare de 100 de milioane de euro pentru credite, ceea ce s-a şi intamplat spre finalul anului. Imprumutul a fost rambursat la inceputul lui 2009, după ce BNR prelungise scadenţa pentru jumătate de sumă.
In raportul pe 2008 al BNR, care a apărut abia un an mai tarziu, se menţionează in trei paragrafe scurte acest episod, care ar fi putut să aibă o turnură groaznică pentru bancă şi pentru tot sistemul financiar al Romaniei, mai ales că deja lumea era cu nervii la maximum cu privire la evoluţia cursului valutar leu/euro, a cărui creştere a fost oprită de BNR printr-o operaţiune specifică istoriei poporului roman - "Parjolirea campurilor şi otrăvirea fantanilor", de data aceasta in faţa speculatorilor.
Cititi articolul integral in: ZF.ro
23-Mar-2015
Banca Transilvania este cea mai profitabila banca din Romania. Intregul sistemul bancar a inregistrat pierderi de 1 miliard Euro Banca Transilvania cumpără Volksbank cu 600 milioane Euro. Volksbank marchează o pierdere de 1 miliard Euro Banca Transilvania si Banca Feroviara vor sa cumpere Volksbank Romania a fost scoasa la vanzare
Volksbank Romania: Nu vom fi naţionalizaţi de statul austriac
Volksbank Romania va fi vandută pană la sfarşitul anului 2017
Volksbank investeste 20 mil euro in extindere si imagine
Banca Transilvania, aproape de preluarea Volksbank Banca Transilvania, aproape de preluarea Volksbank Banca Transilvania, aproape de preluarea Volksbank Banca Transilvania doreşte preluarea Volksbank Romania Banca Transilvania si Banca Feroviara vor sa cumpere Volksbank Romania a fost scoasa la vanzare
Volksbank Romania: Nu vom fi naţionalizaţi de statul austriac
Volksbank Romania va fi vandută pană la sfarşitul anului 2017
Volksbank investeste 20 mil euro in extindere si imagine