Cresterea cu 33% a accizei la bauturi alcoolice a adus Statului o scadere cu 20 milioane Euro a incasarilor

VINROM: Creșterea accizei la alcool a dus la un minus de 20 milioane euro, la colectare, in ultimele 4 luni din 2013. Creșterea accizei la băuturi spirtoase pană la 1.000 de euro pe hectolitru de alcool pur, de la 750 euro, incepand cu 1 septembrie 2013, a cauzat o scădere cu 20 de milioane de euro a colectării, in perioada septembrie - decembrie 2013, față de același interval din 2012, afirmă Asociația Producătorilor de Băuturi Alcoolice 'VINROM'.

Efectul creșterii accizei a fost diminuarea imediată a producției și vanzărilor legale, cu efect asupra colectării. Creșterea nivelului de fiscalizare la băuturi alcoolice a cauzat, in intregul an 2013, incasări mai mici din accize cu 180 milioane de euro.

"Măsurile fiscale introduse in ultimii ani au condus la restrangerea puternică a producției de băuturi alcoolice, la scăderea incasărilor bugetare cu sume importante și la orientarea consumatorilor inclusiv a celor din mediul urban către băuturile obținute in gospodăriile individuale țărănești, băuturi care nu respectă normele de siguranță alimentară, au o calitate incertă, iar, datorită eludării obligațiilor fiscale, au prețuri mult mai mici față de cele obținute legal", spune VINROM, intr-un comunicat remis AGERPRES.

Reprezentanții producătorilor de băuturi alcoolice atrag atenția că nivelul actual de taxare a băuturilor alcoolice romanești orientează comercianții și consumatorii către oferta de produse din țările vecine.

"Creșterea micului trafic de frontieră și relaxarea condițiilor privitoare la trecerea frontierei cu țări vecine, precum Bulgaria, Moldova și Serbia, a incurajat opțiunile de aprovizionare din țările vecine. Producția legală acoperă in mică parte consumul populației. Consumul oficial in Romania este de trei ori mai mic decat in Bulgaria - acolo unde nivelul de acciză este de numai 562 euro/hectolitru alcool pur, astfel incat suma incasată din accize in 2012 in Romania a fost de 91 milioane euro, fiind mai mică decat cea incasată in Bulgaria, de 95 milioane euro. Dacă in Romania consumul legal/locuitor și cota de acciză ar fi aceleași ca in Bulgaria, statul roman ar fi incasat in plus cu 156 milioane de euro pe an", se menționează in comunicat.

In contextul majorării accizelor, a crescut puternic oferta de țuică și palincă obținute in gospodăriile țărănești, care nu sunt controlate din punct de vedere fiscal și al calității și siguranței alimentare. In prezent, la nivel național numai circa 150 de mici producători funcționează legal, ceea ce reprezintă sub 1% din numărul total al producătorilor reali.

VINROM arată, de asemenea, că, din cauza prețurilor mari cauzate de fiscalitatea ridicată, a crescut interesul in procurarea băuturilor spirtoase din categoria whisky, vodcă, gin din centrele comerciale din țările vecine, iar, prin amploarea acestei concurențe de la graniță, este descurajată producția legală autohtonă.

"Acciza minimă la nivelul UE de 550 euro/hl alcool pur (Directiva Consiliului EEC Nr. 84/1992) a fost stabilită in funcție de puterea de cumpărare a consumatorilor din statele mai puțin dezvoltate economic. Ținand cont de puterea de cumpărare a consumatorilor din Romania, creșterea nivelului accizei la 1.000 euro/hl este nesustenabilă avand un impact negativ dovedit asupra producătorilor și bugetului de stat", subliniază Asociația.

Potrivit acesteia, la piața băuturilor alcoolice intermediare - aperitive, vermuturi, băuturi pe bază de vin și alte băuturi alcoolice care conțin și alcool de distilare, in general produse cu concentrație alcoolică intre 15-22 grade, acciza de 165 euro/hl produs, practicată in prezent in Romania, este una dintre cele mai mari in Europa, mult peste cotele existente in Bulgaria - 46 euro/hl, Cipru - 45 euro/hl, Spania - 55 euro/hl, Portugalia - 65 euro/hl, Croația - 67 euro/hl, Italia - 68 euro/hl.

De la 1 iulie 2010, momentul creșterii cu 250% a accizei la băuturi intermediare, de la 65 euro/hl produs, la 165 euro/hl, producția s-a prăbușit cu 97%. Statul roman pierde anual peste 100 milioane lei (aproximativ 25 milioane euro) din incasări din accize, la care se adaugă TVA și alte taxe. "Cererea este acoperită cu țuică și distilate cu tărie alcoolică mică obținute in gospodăriile individuale țărănești in special din sudul țării, care ar putea fi concurate cu succes din punct de vedere al prețului de către băuturile intermediare, dacă nivelul accizei ar fi in jurul valorii de 55-65 euro/hl", se mai spune in comunicatul VINROM.

Asociația mai arată că menținerea accizării vinurilor spumante a condus la descurajarea consumatorilor și la scăderea an de an a producției.

Bugetul incasează anual o sumă nesemnificativă de două milioane de euro din accize la vinurile spumante, iar in Uniunea Europeană sunt doar patru țări viticole care au acciză la vinurile spumante - Franța (o cotă neglijabilă), Germania, Ungaria și Romania.

Dat fiind declinul accentuat al acestor sectoare economice din cauza creșterii fiscalizării și impactul negativ asupra bugetului național cu peste 280 de milioane de euro/an din accize și TVA aferent valorii produselor, solicităm Guvernului Romaniei să ia măsuri in interesul statului roman pentru o fiscalizare adecvată a sectorului de producție și de comercializare a băuturilor alcoolice, in sensul corectării măsurilor de taxare care s-au dovedit eronate și au afectat negativ bugetul de stat și activitatea economică in domeniu, sprijinirii și stimulării mediului de afaceri din domeniul producției și al comercializării băuturilor alcoolice și asigurarea unui mediu concurențial corect și competitiv pe piața națională, dar și la extern, diversificării și susținerii ofertei legale de băuturi alcoolice prin care se asigură desfacerea produselor cu o calitate controlată și care respectă normele de siguranță alimentară", adaugă VINROM.

Taxele si accizele introduse de Guvern au ajuns la un nivel nesustenabil si distrugator pentru mediul de afaceri

Nu suntem adeptii incurajarii consumului de alcool insa exemplul dat este cel mai elocvent despre ceea ce se intampla in economie.

Marirea exagerata a taxelor descurajeaza consumul si plata taxelor. Se incurajeaza evaziunea sau ocolirea legala a platii taxelor.

Cati dintre guvernanti au facut un studiu de implact cand au marit noile taxe? Cel mai probabil niciunul. Noile taxe dăramă consumul și falimenteaza firmele care la randul lor antreneaza cresterea șomajului.

Cel mai probabil daca s-ar fi facut un studiu, s-ar fi constatat ca nivelul nu este sustenabil nici pentru accizele la carburanti. Majorarile de preturi de la pompa coroborate cu transmiterea in pretul tuturor produselor vor duce la o diminiare si mai mare a consumului.

Ce s-ar fi intamplat daca statul ar fi lasat toate firmele sa deconteze integral consumul de carburanti si cheltuielile cu amortizarea, achizitia de autoturisme noi la fel ca inainte de criza?

  • O crestere cu cel putin 7-8% a consumului cu carburantii ar fi antrenat si o cresterea a incasarilor din accize - cel putin in acelasi procent.
  • O crestere a numarului de masini noi vandute ar aduce statului noi incasari din TVA-ul firmelor care cumpara aceste masini. Daca nu le dai posibilitate sa deduca integral cheltuielile - nu cumpara masini noi.
  • Institutiile financiare si de leasing ar ajunge pe profit si ar aduce statului noi incasari.
  • In loc sa se incurajeze consumul, sa producem mai mult si sa platim taxe - il demolam. Cu masuri luate din pălărie, peste noapte, inmultind doar consumul anului precedendent (pentru care nu s-au incasat niciodata taxele la nivelul prognozat) cu noua majorare de taxa si fara a vedea cu cat se va reduce consumul, care va fi impactul financiar asupra firmelor si populatiei; nu se vor strange niciodata mai multi bani la buget. Aceasta nu este o politica nici sociala si nici liberala. Este o politica a hazardului, a unor oameni incompetenti sau a unor oameni care nu se preocupa direct de guvernarea tarii, ci de alte interese.

    Nu va mai intrebati de ce populatia emigreaza; de ce oameni tineri, in putere, parasesc tara. Romania se transforma intr-o tara de pensionari incapabila se autoguverneze. Revoltele sociale ar putea sa apara oricand.

    05-04-2014