Cresc legumele pe hectarele nevîndute ale imobiliarilor
Pe unele terenuri creşte iarba, pe altele cresc cereale şi legume, în aşteptarea infuziilor de bani pentru dezvoltarea de proiecte imobiliare. Pentru moment, dezvoltatorii nu se înghesuie să construiască şi preferă să dea în arendă agricultorilor terenurile destinate proiectelor de zeci de milioane de euro.

Dezvoltatorul RomReal, care deţine peste 120 de hectare de teren în România, a dat în „închiriere” unul dintre terenurile pe care le deţine în Constanţa, cu o suprafaţă de 7.188 mp. Din raportul financiar al companiei remis Bursei din Oslo, reiese că venitul din exploatare pentru prima jumătate a acestui an i-a adus companiei circa 170.000 de euro.
“Pentru a-şi asigura poziţia pe piaţa locală, compania intenţionează să vândă o parte din terenuri pentru a acoperi cheltuielile minime de operare. Când piaţa imobiliară îşi va reveni, ne vom concentra pe proiecte rezidenţiale. Primul semn al revenirii pieţei va fi atunci când băncile vor fi dispuse să împumute din nou”, a declarat pentru MONEY.ro, Harris Palaondas, reprezentantul RomReal.
Compania deţine 15 terenuri, o mare parte în judeţul Constanţa. Comparativ cu anul de vârf al pieţei imobiliare – 2008, valoarea portofoliului de terenuri s-a redus cu 70%, arăta raportul financiar pentru anul 2010 al companiei. Doar anul trecut valoarea portofoliului de terenuri a înregistrat o scădere de 18,5%.
RomReal este un vehicul de investiţii, care operează pe piaţa locală prin subsidiara Westhouse Group. Spre sfârşitul anului 2007, compania anunţase un plan de investiţii de 1,5 miliarde de euro până în 2014. Proiectele trebuiau să prindă contur în Bucureşti şi judeţele Constanţa şi Braşov. Doar un singur proiect, cu 37 de apartamente – Corallia din Mamaia, a fost finaliuat.
Israelianul cu 10.000 de ha
Cel mai mare dezvoltator-proprietar de terenuri din România, israelianul Eyal Ofer, care a construit prin Willbrook International clădirea de birouri Cathedral Plaza, deţine 10.000 de ha de terenuri în apropierea Capitalei şi a altor oraşe. Pentru că oricum nu produc nimic, din moment ce investiţiile nu au mai fost derulate, dezvoltatorul a decis ca o parte din ele să fie concesionate, chiar dacă banii obţinuţi astfel sunt "mărunţiş", după cum acesta declarase pentruMONEY.ro, luna trecută.
Continuare: www.money.ro