Consumatorii au subvenţionat in 2013 cu 416 milioane Euro producţia de energie verde
Consumatorii de energie au plătit anul trecut 415,8 milioane de euro pentru a susţine energia regenerabilă prin sistemul de certificate verzi, cu 33,7% mai mult faţă de nivelul atins in 2012, de 310,8 milioane de euro, chiar dacă preţul pe certificat a scăzut cu 25%, reiese din datele ANRE.

Preţul mediu al unui certificat verde a fost anul trecut de 42 de euro, faţă de 56 de euro in 2012, potrivit Autorităţii Naţionale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).
Anul trecut au fost tranzacţionate 9,9 milioane de certificate verzi, in urcare cu 78,3% de la 5,55 milioane de unităţi in 2012, pe fondul creşterii accelerate a producţiei de energie din surse regenerabile.
Certificatele verzi se acordă gratuit de către stat producătorilor de energie din surse regenerabile. Fiecare producător primeşte gratuit de la Transelectrica un anumit număr de certificate verzi, in funcţie de tipul de tehnologie folosită, pentru energia pe care o produce şi o livrează in reţea.
Mai departe, producătorii vand aceste certificate verzi către furnizori, care sunt obligaţi prin lege să le cumpere, scopul fiind ca o anumită parte din consumul final de energie să fie asigurată de sursele regenerabile. Furnizorii işi recuperează costurile cu achiziţia certificatelor verzi prin includerea in tarife a acestor cheltuieli.
Anul trecut, producătorii de energie regenerabilă au generat 6.100 GWh de energie, aproape dublu faţă de 2012.
De asemenea, anul trecut au beneficiat de certificate verzi unităţi de producţie a energiei verzi cu o capacitate instalată de 4.349 MW, de la 2.299 MW in 2012.
Energia verde reprezintă in prezent aproximativ 20% din totalul capacităţilor de producţie din Romania.
Pentru sfarşitul acestui an, ANRE estimează că vor primi certificate verzi capacităţi de 6.005 MW, aproape cat toate hidrocentralele operate de Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din Romania.
25-01-2014