Coface: Romania pastreaza calificativul B deorece are un mediu economic si politic instabil
Coface a păstrat calificativul privind riscul de țară pentru Romania la B, clasa de risc ce indică un mediu economic și politic instabil, "capabil să afecteze in continuare un istoric al plăților deja sărac", se arată in Raportul Macroeconomic Romania 2014.
"Romania rămane vulnerabilă ca urmare a caracterului structural al dezechilibrelor externe și interne, precum și necesarului ridicat de finanțare pe fondul unei economisiri interne insuficiente. Sistemul bancar rămane afectat de un nivel ridicat al imprumuturilor neperformante", se arată in raport.
Prin calificativul privind riscul de țară, Coface măsoară riscul mediu al apariției incidentelor de plată inregistrate de companiile dintr-o anumită țară, promovand astfel un focus mai ridicat asupra mediului de afaceri.
Metodologia Coface ia in considerare (in ordinea priorităților), experiența de plată a Coface, in calitate de asigurător de credite comerciale, climatul de business și perspectivele economice și politice ale țării.
Coface a menţinut ratingul Romaniei la nivelul "B", printre cele mai reduse din Europa Centrală. Estonia, Polonia, Slovacia, Lituania, Slovenia au ratinguri superioare celui din Romania A3, nemodificate, in timp ce Cehia a obţinut un rating superior faţă de 2014, A4 cu perspectivă de creştere.
Coface estimează că economia Romaniei va creşte in acest an cu 2,7%, intr-un scenariu de bază, faţă de maxim 2,5% in 2014, nivelul de anul trecut depinzand de consumul din luna decembrie.
"In toamnă am estimat un avans de 2,2% pentru 2014, insă dată fiind evoluţia din primele nouă luni estimăm că la sfarşitul anului trecut creşterea va fi mai puternică, de 2,5%. Romania are nevoie de mai mult decat atat pentru a recupera decalajele, dar 2,9% in primele nouă luni ale anului este o evoluţie bună. Motoarele de creştere economică au fost in primul rand consumul privat, care a crescut cu 4,5% de la an la an, este o creştere bună şi consistentă şi 2014 este al doilea an consecutiv de creştere consistentă, şi producţia industrială, cu un avans de 7,4%, ceea ce arată soliditate şi perspective optimiste", a declarat, joi, intr-o conferinţă de presă, Constantin Coman, directorul de ţară Coface Romania. Formarea brută de capital in scădere, pe fondul reducerii cu 15% a investiţiilor publice, a influenţat negativ creşterea economică, potrivit Coface.
Creşterea din 2015 va fi susţinută de consumul privat, aportul mai important al formării brute de capital, atat in mediul privat cat şi public, un aport 0 la creşterea economică din partea agriculturii şi aportul negativ din partea relaţiilor comerciale externe, arată Coface. Coman estimează pentru 2015 o creştere a consumului insă cu un ritm inferior celui din 2014, respectiv de 3,5%, deoarece populaţia şi companiile se orientează mai ales spre economii pentru a-şi achita datoriile.
Acest element reiese din datele privind soldul creditelor către populaţie şi companii, nivelul creditării inregistrand o contractare şi nivelul depozitelor. "Astfel, in scenariul de bază avansul PIB-ului real pentru 2015 este estimat la 2,7%, existand posibilitatea de a varia intre 2,5 şi 3%, in condiţiile in care agricultura va inregistra o dinamică apropiată de tendinţa pe termen lung", se arată intr-un comunicat al Coface.
FMI şi Comisia Europeană anticipează că Romania va inregistra in acest an o creştere economică de 2,5%. Compania estimează pentru inceputul anului o inflaţie anuală de sub 1%, urmand ca aceasta să inregistreze un trend crescător către ţinta BNR, de 2,5%, in a doua jumătate a anului. Astffel, inflaţia medie anualizată pentru 2015 nu va depăşi 2%.
Sursa: Agerpres, Mediafax
31-Ian-2015
Risc de insolvenţă peste medie pentru 57% dintre companiile din industria cărnii
Coface Romania: Sistemul economic privat se regenereaza greoi
Coface: Majoritatea firmelor din comerţ care au avut afaceri in creştere au probleme de lichiditate
Coface: In 2014 va creste numarul de companii in insolventa cu 10%