Coface estimeaza o crestere economica de 1% in 2012 si mentine evaluarea riscului de tara al Romaniei la „B”
Coface Romania a realizat un raport macroeconomic pentru prima jumatate a anului 2012, o sinteza a principalilor factori de influenta economica, prezentand punctele forte si provocarile pe care Romania se pregateste sa le infrunte. Cu toate ca piata domestica ocupa un volum considerabil, rezerva valutara este una semnificativa, iar gradul de indatorare publica se afla sub media UE, Romania va avea parte de provocari cel putin interesante: politici economice guvernamentale prociclice, un grad de indatorare ridicat al sectorului privat, instabilitatea politica, lipsa de predictibilitate fiscala si lista poate continua.

O analiza detaliata a acestor factori a fost dezbatuta in cadrul Conferintei de Risc de Tara, un eveniment Coface, de traditie si de referinta pentru mediul de afaceri din Romania, ce a avut loc pe data de 26 Septembrie 2012, la Hotelul Hilton din Bucuresti.
Coface a mentinut evaluarea riscului de tara pentru Romania la "B", clasa de risc acordata in ianuarie 2010.
Coface estimeaza pentru Romania o crestere economica de 1% in acest an, in timp ce pentru Bulgaria preconizeaza un avans economic de 0,4%, Lituania de 2,5%, Polonia si Turcia de 2,8%, Slovacia de 2,9%, Letonia de 4,5%, in timp ce Ungaria va inregistra o scaderere economica de 1,6%, iar Cehia de 1,3% - sustine Julien Marcilly, Coordonator al Studiilor cu privire la Riscul de Tara din Departamentul de Studii Economice, Coface.
Comparativ cu restul tarilor membre ale UE, Romania a inregistrat a patra crestere in acest semestru, dupa Suedia, Letonia si Slovacia. Dupa o stagnare in primul trimestru, Uniunea Europeana a inregistrat o scadere in trimestrul al doilea de -0,2%. Continuarea trendului descendent observat la sfarsitul anului anterior confirma asteptarile Coface pentru o usoara recesiune in zona Euro in 2012. Important de semnalat este faptul ca Germania inregistreaza in continuare, variatii sub nivelul potential, iar Franta se afla la al treilea trimestru consecutiv de stagnare.
Laza Kekic, The Economist Intelligence Unit, lectorul principal al Conferintei de Risc de Tara:
« Vulnerabilitatea Romaniei la criza din zona euro şi din Grecia este relativ scazuta, comparativ cu alte state din Europa Centrala si de Est. »
Factorii care pot consolida cresterea economica din anul curent si in special 2013 sunt:
Cel mai bine plasata tara din Europa Centrala si de Est este Cehia, cu calificativul "A2", in scadere, urmata de Estonia, Polonia si Slovenia, cu clasa de risc "A3", iar pe ultimul loc se situeaza Serbia, cu "C".
Katarzyna Kompowska, Membru in Bordul Director al Coface pentru Europa Centrala si de Est, a apreciat ca guvernele tarilor CEE vor trebui sa gandeasca strategii pentru redresarea economiei, fiind necesare proiectii pe termen lung, fara sa astepte rezultate imediate.
Balanta de plati si pozitia investitionala ridica semne de intrebare privind finantarea
Pe fondul incertitudinii din zona euro, a aversiunii fata de risc a investitorilor si a instabilitatii politice accentuate din ultima perioada, ISD (investitiile straine directe) au scazut in primele cinci luni ale anului curent cu -45% fata de aceeasi perioada a anului anterior, in conditiile in care nivelul de raportare era oricum foarte scazut!
Fata de nivelul raportat in anul 2008, Romania a inregistrat in anul 2011 una dintre cele mai abrupt contractii ale ISD (-80%), din zona UE27, doar Bulgaria si Estonia fiind tarile in care s-a inregistrat o corectie negativa mai mare.
Aceasta contractie rapida a ISD ridica semne de intrebare privind alternativele de finantare ale deficitului de cont curent.
Astfel, gradul de acoperire al deficitului de cont curent prin ISD inregistrat la sfarsitul lunii mai a anului curent a scazut la 26%, comparativ cu 36% inregistrat in aceeasi luna a anului anterior. Perspectivele sunt pesimiste, avand in vedere ca Romania inregistreaza unul dintre cele mai ridicate nivele ale ISD venite dinspre zona UE, unde consensul pietei priveste spre o recesiune usoara in anul curent si o crestere sub potential in urmatorii 2-3 ani. Mai mult decat atat, gradul de concentrare al ISD in zona investitorilor de top a crescut in ultimii ani, marcand o dependenta ridicata fata de acestia. Astfel, primii 5 investitori in Romania pe parcursul anului 2011 au fost Austria, Italia, Germania, Franta si Spania, aceste tari totalizand aproximativ 73% din ISD.
Lucian Anghel, Presedintele BVB si Economist Sef, BCR sustine ca cel mai dificil lucru pentru Romania pentru urmatorii zece ani va fi sa creeze noi locuri de munca si sa le mentina pe cele deja existente.
Domeniile care au potential pentru atragerea investitiilor sunt: infrastructura, energia si agricultura. Petru Rares, Director General IBR a precizat ca la nivelul IMM-urilor, cultura businessului nu a suferit modificari semnificative, acestea inca mai cer creditare pentru proiecte de mare anvergura, dar nesustenabile.
Dezvoltarea Regionala si Resursele Umane - cele mai performante programe operationale in absorbtia fondurilor europene
Pentru perioda 2007-2013, Romania beneficiaza de 19,2 mld. euro prin fonduri europene structurale si de coeziune. Coordonate prin politica de coeziune a UE, aceste fonduri sunt destinate pentru a sprijini convergenta tarilor membre, cresterea competitivitatii si ocuparea fortei de munca.
In conditiile in care rata de absorbtie din bugetul alocat este de doar 15,08% la sfarsitul anului 2011, Romania risca sa piarda aceste oportunitati importante. Programul operational cu cea mai scazuta rata de absorbtie este reprezentata de Transporturi, in timp ce Dezvoltarea Regionala si Resursele Umane reprezinta cele mai performante programe operationale in absorbtia fondurilor europene, cu rate de 24,95%, respectiv 24,21%.
Potentialul de multiplicare al cheltuielilor bugetare proprii in cazul proiectelor finantate din fonduri UE este mult mai mare decat în cazul proiectelor finantate integral din resurse proprii. Avand in vedere acest lucru si in conditiile noului pact fiscal, care reduce spatiul de manevra la nivelul politicii fiscal-bugetare, cresterea absorbtiei fondurilor europene ar trebuie sa fie o prioritate pentru Romania in anul 2012.
Perceptia investitorilor asupra Romaniei este determinata de riscuri politice
Chiar daca majoritatea cifrelor macroeconomice nu sunt deloc dramatice, prin comparatie, instabilitatea din mediul politic a reprezentat principala ingrijorare a investitorilor internationali. Iesirile de capital de aproximativ 1 MLD EUR (cauzate de atingerea maturitatii unor EuroObligatiuni si care au determinat injumatatirea soldului investitiilor de portofoliu), precum si scaderea de 9% din Mai fata de varful inregistrat in Februarie pentru instrumentele de investitii in RON detinute de catre investitorii non-rezidenti, sunt semne ce indica o scadere a apetitului investitorilor straini pentru piata locala. Reticenta investitorilor de a rostogoli detinerile in obligatiunile guvernamentale de la sfarsitul celui de-al doilea trimestru reprezinta un semn al lipsei de predictibilitate pe termen mediu in zona politica si economica.
De asemenea, miscarile de pe scena politica au reprezentat unul dintre principalele motive care au determinat deprecierea monedei nationale fata de EUR si USD. Deprecierea leului din Iulie a fost accentuata de situatia politica din Romania, imaginea negativa indusa de actiunile actualului guvern, criticate de altfel si de inalti oficiali externi, reflectandu-se intr-o reactie agresiva a cumparatorilor de valuta pe fondul unei oferte de valuta scazute sau chiar inexistente.
Consensul pietei plaseaza evolutia EUR/RON la sfarsitul anului curent in intervalul 4,50-4,60, si indica faptul ca va mai avea nevoie de doua trimestre pentru a se apropia de valoarea de 4,4 RON/ EUR.
Sistemul bancar local ramane afectat in 2012 de un nivel ridicat al imprumuturilor neperformante. In plus, bancile din zona euro, subrezite de criza datoriei suverane, detin 72% din activele bancare romanesti. In perioada ce urmeaza, ele ar putea fi constranse sa-si reduca expunerea pe pietele din Europa Centrala. In conditiile unei rate a economisirii interne insuficiente, sucursalele locale ale bancilor europene vor avea in 2012 o dependenta ridicata de imprumuturile de la bancile-mama.
Sursa: Comunicat de presa